Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.07.2016 04:49

Nádobu na triedený zber znečistenú odpadom, ktorý do nej nepatrí, hradí občan


Za znečistený triedený odpad v nádobách môže najmä nezodpovedný prístup obyvateľov. Zdroj snímky: Shutterstock.com


Triedený odpad sa najčastejšie sústreďuje na štyri hlavné komodity, a to na papier, plast, sklo a kovy. Pri správnom triedení môže putovať na ďalšie zhodnotenie. Čo však v prípade, ak obyvateľ vhodí do nádoby nevhodný či znehodnotený odpad? Je možné obsah takejto nádoby vytriediť?


V prípade znečisteného triedeného odpadu by mala zberová spoločnosť pri vývoze vizuálne zhodnotiť, či je nádoba znečistená nad 50 % iným, než triedeným odpadom. V takýchto prípadoch je zvyčajne privolaný zástupca obce, ktorý stav znečistenia zhodnotí. Ak má obec na stav znečistenia iný názor než zberová spoločnosť, je privolaná OZV (organizácia zodpovednosti výrobcov), ktorá vykoná analýzu odpadu vysypaním nádoby. „Obyvatelia by mali dbať na to, aký odpad kam triedia. Ak je nádoba na triedený zber znečistená inými odpadmi, napríklad zvyškami z jedál, znečisteným alebo mastným odpadom, kadávermi z uhynutých zvierat a podobne a druhotné suroviny už nie je možné využiť, takýto zber OZV nepreplatí, ostane to na obci,“ povedala Silvia Nosálová, riaditeľka pre komunikáciu a marketing spoločnosti ENVI - PAK.

Ako to vyzerá v samotných zberových spoločnostiach, ktorých náplňou je odpad nielen zvážať, ale aj triediť? „V súčasnosti dotrieďujeme odpad z každého kontajnera, ktorý je určený na zber triedených zložiek odpadu. Zberové vozidlo pri zvoze plastov či papiera vyprázdni a zvezie každú nádobu na to určenú. Po 1. 7. sa pravidlá dohadujú s OZV, s ktorou sa uzatvára zmluva podľa zákona o odpadoch. Tá bude financovať nakladanie s týmto vyhradeným prúdom odpadov,“ hovorí Katarína Bašná, vedúca surovinovo-odpadového hospodárstva Technických služieb Dubnica nad Váhom.

Triedený zber 4 základných komodít (papier, sklo, plasty, kovy) v rámci Slovenska v roku 2013. Zdroj snímky: MŽP SR

Podľa spoločnosti .A.S.A., ktorá poskytuje služby komplexného odpadového hospodárstva, môže za znečistený odpad najmä nezodpovedný prístup obyvateľov. Najčastejšie bývajú nádoby znečistené komunálnym odpadom, rôznymi pomyjami, zdochlinami alebo odpadom, ktorý do daných nádob nepatrí (napríklad plastové stoličky a iné). „Nedá sa stanoviť presné percento, kedy má zmysel ešte znečistený odpad dotriediť a kedy už nie. Všeobecne sa snažíme každú jednu nádobu triedeného zberu veľmi starostlivo dotriediť, a to ručne na triediacej linke. Zo skúseností vieme, že sa nám podarilo vytriediť obsah nádoby, kde bolo až 60 % znečisteného a nesprávneho odpadu,“ uvádza Ester Méraiová zo spoločnosti .A.S.A. Slovensko. V prípade, že je triedený zber veľmi znečistený (napríklad pomyjami alebo zdochlinami), je potrebné takýto obsah odovzdať na skládku odpadu. Následne sa upozorňuje daná obec ako pôvodca odpadu, aby sa podobnej situácii snažili vyvarovať. „Veľmi pomáha, pokiaľ má obec nádoby na triedený zber uzatvorené na stojiskách,“ dodáva na záver Méraiová.

Autor: SZ


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
21.02.2020
Spravodlivé poplatky a moderné nádoby v Lendaku
Pred Vianocami bolo v obci Lendak rušno. Prebehla prvá evidencia odpadu, ktorou odštartovali modernizáciu systému zberu komunálneho odpadu (KO) z domácností.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %