Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
02.04.2019 03:40

Nadácia Ekopolis vyhlásila ďalší ročník ankety Strom roka


Strom roka - logo


Ďalší, v poradí už 17. ročník populárnej slovenskej ankety Strom roka, vyhlásila v týchto dňoch Nadácia Ekopolis. Od 1. apríla je možnosť nominovať obľúbené stromy, ktoré budú súťažiť o hlasy verejnosti a odmeny na ich odborné ošetrenie.


Anketa svojím poslaním upozorňuje na význam, hodnotu a krásu stromov, prispieva k ich ošetreniu a v mnohých prípadoch aj k ich záchrane. Okrem toho ponúka i rozmer spoznávania národného kultúrneho dedičstva, čo dokazuje i víťaz minuloročnej ankety — Lipa z Kopčian, stojaca pri kostolíku z čias Veľkomoravskej ríše, ktorá zároveň reprezentovala Slovensko v prestížnej ankete Európsky strom roka.      

„Anketa si za tie roky našla mnoho svojich partnerov, priaznivcov a podporovateľov a záujem z roka na rok rastie. Veľmi sa tešíme, že je to téma, ktorá spája ľudí naprieč generáciami a regiónmi,“ hovorí Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis. „Do konca apríla je možné prihlásiť svoj obľúbený strom online alebo prostredníctvom jednoduchého formulára,“ dodáva.      

Strom do ankety môžu prihlásiť jednotlivci, mestá, obce, školy, firmy a organizácie. Po ukončení prijímania nominácií vyberie odborná porota 12 finalistov, ktorí budú bojovať o titul Strom roka 2019. „Víťazný strom dostane odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko, finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur a postúpi do súťaže Európsky strom roka. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste, rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie, alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú taktiež odmenení, a to knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum,“ približuje aktuálny ročník súťaže manažér Nadácie Ekopolis Milan Hronec.       

„Verejné hlasovanie každoročne štartujeme na festivale Pohoda. Na hlasujúcich čakajú aj tento rok zaujímavé súťaže a aktivity, do ktorých sa môžu zapojiť a získať ceny z našej nadácie,“ dodáva na záver Ragalová.       

Patrónom ankety je už osem rokov spevák Peter Lipa.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.05.2016
Blíži sa uzávierka nominácií ankety Strom roka
Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už štrnásty ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy. Uzávierka prihlasovania súťažných stromov je 20. mája.
viac
02.02.2017
Odštartovalo hlasovanie za Európsky strom roka 2017
16 krajín je zapojených do 7. ročníka prestížnej environmentálnej súťaže Európsky strom roka.
viac
11.04.2019
Strom roka 2019
Nadácia Ekopolis vyhlásila v poradí už 17. ročník ankety Strom roka, ktorej cieľom je upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.
viac
31.08.2021
Už o týždeň odštartuje súťaž pre školy v ankete Strom roka
V týždni od 2. do 30. septembra sa môžu materské, základné i stredné školy zapojiť do súťaže 19. ročníka ankety Strom roka. Cieľom je motivovať žiakov i učiteľov, aby sa zaujímali o stromy vo svojom okolí a zároveň upriamiť ich pozornosť na životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %