Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.03.2017 11:15

Nadácia Ekopolis odštartovala jubilejný 15. ročník ankety Strom roka


Logo súťaže.


Stromy majú svoj nenahraditeľný význam v živote človeka, zaslúžia si našu pozornosť, starostlivosť aj ochranu. Aj preto je cieľom ankety Strom roka, ktorej v poradí už 15. ročník vyhlásila Nadácia Ekopolis, upozorniť na staré, vzácne či ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie.


Hlavným partnerom ankety je Nadácia Slovenskej sporiteľne. Anketu ďalej podporili ISA Slovensko (Medzinárodná arboristická spoločnosť), Vydavateľstvo Dajama, Kníhkupectvo Artforum a Záhradníctvo ABIES. Patrónom ankety je už po šiesty rok spevák Peter Lipa.

„Máme radosť, že Anketa Strom roka prehlbuje vzťah ľudí k prírode, k ochrane životného prostredia. Zároveň vedie k zodpovednosti pomáhať jej, ošetrovať a uchovať vzácne stromy, ktoré na Slovensku máme. Téma udržateľnosti a rozvoja prírodného bohatstva je aj našej nadácii veľmi blízka,“ uviedla Danica Lacová, správkyňa Nadácie Slovenskej sporiteľne.

Jednotlivci, mestá a obce, školy, firmy alebo organizácie môžu prihlásiť strom, ktorý je ich srdcu blízky, do 30. apríla 2017. „Vstupujeme do jubilejného 15. ročníka ankety Strom roka a ako obvykle je to príležitosť na ohliadnutie do minulosti. Počas celej histórie bolo do ankety nominovaných viac ako tisíc jedinečných starých stromov. Tisíc stromov je aj tisíc osobitných životných príbehov, a najmenej tisíc všímavých ľudí, ktorí si uvedomujú ich cenu pre naše kultúrne a prírodné dedičstvo. Radi sme im – stromom aj ľuďom – dali v ankete priestor na zviditeľnenie,“ dopĺňa Milan Hronec,programový manažér Nadácie Ekopolis.

Komisia vyberie v máji z prihlásených stromov 12  finalistov. Fotografie a príbehy stromov - finalistov budú uverejnené na webovej stránke Nadácie Ekopolis. Verejné hlasovanie o víťaza ankety sa začne už tradične na festivale Pohoda v Trenčíne a bude trvať do konca septembra 2017. Hlasovať bude možné formou hlasovacieho lístka, sms, na webovej stránke www.ekopolis.sk a aj na sociálnej sieti Facebook - www.facebook.com/nadacia.ekopolis.

V októbri bude súťaž vyhodnotená a strom s najvyšším počtom hlasov získa titul Strom roka 2017 a postúpi do celoeurópskeho finále – do ankety Európsky strom roka. Víťazný strom dostane súčasne odmenu v podobe dendrologického posudku od ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 300 eur. Stromy, ktoré sa v ankete umiestnia na 2. a 3. mieste rovnako získajú peňažnú sumu 300 eur, ktorá môže byť použitá na ich ošetrenie alebo úpravu okolia. Traja nominujúci a traja hlasujúci budú odmenení knižnými poukážkami od kníhkupectva Artforum. Prvé tri školy, ktoré vyzbierajú najviac hlasovacích lístkov, získajú výsadbový materiál od Záhradníctva ABIES v celkovej hodnote 500 eur.

Všetky potrebné informácie o ankete Strom roka 2017 sú zverejnené na www.ekopolis.sk/zivotne-prostredie/strom-roka.

 

Autor: (Milan HRONEC, Nadácia Ekopolis)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
SAŽP vyhlásila ďalší ročník súťaže ProEnviro pre škôlkarov i študentov
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v Banskej Bystrici vyhlásila XII. ročník súťaže o najlepší environmentálny projekt organizovaný školou ProEnviro.
viac
02.02.2017
Odštartovalo hlasovanie za Európsky strom roka 2017
16 krajín je zapojených do 7. ročníka prestížnej environmentálnej súťaže Európsky strom roka.
viac
07.07.2017
Zahlasujte v jubilejnom 15. ročníku ankety Strom roka
Do konca septembra 2017 môžu záujemcovia poslať hlas jednému z dvanástich stromov - finalistov ankety Strom roka  a podporiť tak jeho ošetrenie.
viac
06.07.2020
Poznáme 12 finalistov ankety Strom roka 2020. Hlasovanie odštartovalo!
Aj v osemnástom ročníku súťaže stromov zabojuje o prestížny titul i odborné ošetrenie 12 finalistov z celého Slovenska. Patronát nad anketou drží už deväť rokov známy spevák, Peter Lipa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %