Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
22.01.2019 11:05

Nadácia Auschwitz-Birkenau prispieva k zachovaniu svedectva o tragickej kapitole


Vstupná brána do vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau (Osvienčim-Brezinka).


Nadácia Auschwitz-Birkenau existuje od roku 2009 a jej hlavným poslaním je zhromažďovať finančné prostriedky v tzv. Večnom fonde, do ktorého prispievajú štátne aj verejné inštitúcie i súkromní darcovia z celého sveta, a spravovať ich.


Cieľom nadácie je zhromaždiť vo fonde sumu 120 miliónov eur (súčasný stav je 108 miliónov eur) a z jeho výnosov zabezpečiť trvalé zdroje pre Štátne múzeum v Osvienčime na financovanie rekonštrukčných a konzervátorských prác v areáli bývalého nacistického koncentračného tábora v Osvienčime s tým, aby sa jeho pôvodné objekty zachovali ako memento aj pre budúce generácie. Vláda Slovenskej republiky vložila do fondu prostredníctvom Ministerstva kultúry SR v rokoch 2009-2017 sumu 7 tisíc EUR. Fond je otvorený aj pre mestá, v minulom období do fondu prispeli aj viaceré mestá z celého sveta.

V prípade záujmuo spoluprácu a poskytnutie eventuálneho finančného príspevku zo strany miest a obcí Slovenska kontaktujte, prosím, Veľvyslanectvo SR vo Varšave (R. Kollár,

č. tel: 0048 22 5258 115,

radovan.kollar@mzv.sk.

 

Autor: Veľvyslanectvo SR vo Varšave


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.05.2018
Svedectvo o živote v koncentračnom tábore uvidia v Martine aj Čadci
Slová zatvorené v kresbách – aj takto označil svoje obrazy poľský umelec Marian Kołodziej. Väzeň koncentračného tábora Auschwitz‑Birkenau, ktorý prežité utrpenie „prepísal“ do obrazov. Výstava poľského umelca putuje v Žilinskom kraji zo župného úradu do Turčianskej knižnice a následne do Čadce.
viac
06.08.2018
Z koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau opäť vykročí pochod Vrba Wetzler
Na pochod Vrba Wetzler Memorial vykročí v pondelok z priestorov koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau viac ako 70 ľudí. TASR o tom informoval Peter Švec z českej a slovenskej pobočky Medzinárodného kresťanského veľvyslanectva Jeruzalem (ICEJ).
viac
25.03.2019
Uplynulo 77 rokov od prvého transportu židovských žien do Auschwitzu
Na popradskej železničnej stanici si v pondelok popoludní pri príležitosti 77. výročia prvého transportu židovských žien a dievčat do koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau uctili pamiatku obetí holokaustu.
viac
04.05.2020
Mesto chce pomáhať v čase pandémie aj prostredníctvom nadácie
Topoľčianska radnica pripravuje pomoc obyvateľom mesta, ktorí je budú potrebovať pre koronakrízu. Na tento účel chce získať financie aj prostredníctvom verejnej zbierky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %