Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.11.2016 09:00

Na Zónu bez peňazí možno nepotrebné veci priniesť alebo si niečo odniesť


Snímka zdroj: (trnava.sk).


Zóna bez peňazí sa v Trnave bude konať už po siedmy raz.


V sobotu 26. novembra v čase od 9. do 15. hodiny bude otvorená v priestoroch Kalokagatie – Centra voľného času na Streleckej ulici všetkým, ktorí chcú priniesť svoje nepotrené, ale zachovalé oblečenie či predmety do domácnosti i tým, ktorí takéto veci potrebujú. Bezplatne si môžu odniesť akékoľvek množstvo.      

"Nepotrebné veci nemusia hneď skončiť v kontajneri a zaťažovať životné prostredie ako ďalšia várka vyhodeného odpadu. Môžu dostať druhý život v rukách nových majiteľov," uviedla za organizátorov Lenka Juríková.      

Postup pre darcov, ako dodala, je jednoduchý - pri vstupe odovzdajú veci dobrovoľníkom a tí ich rozdelia do jednotlivých sekcií (dámske, pánske a detské oblečenie, knihy, kuchynské potreby, bižutéria, obuv, hračky). "Malo by však ísť o predmety, ktoré sú ešte funkčné a môžu potešiť niekoho ďalšieho. Nepoužiteľné, pokazené či zašpinené veci už nikomu radosť neurobia, preto prosíme návštevníkov, aby kriticky zvážili, čo patrí na Zónu bez peňazí a čo už skutočne do koša," povedala Juríková.      

Na Zónu možno iba priniesť veci na darovanie a odísť. Alebo zobrať čosi pre seba aj bez toho, aby niečo návštevníci priniesli. Alebo sa len tak zastaviť, dať si kávu, nechať svoje deti pohrať sa v detskom kútiku a užiť si tamojšiu atmosféru nezištnosti a solidarity. "Zo Zóny bez peňazí odchádzajú ľudia usmiati – odľahčili svoj domov o to, čo už nepotrebujú, a zároveň našli niečo nové, čo im urobilo radosť," uviedla Juríková.      

Zóna bez peňazí je celoslovenské podujatie, ktoré sa koná v rôznych mestách v ten istý deň. V Trnave ju organizujú dobrovoľníci v spolupráci s mestom Trnava, pričom prvýkrát oslovili aj širokú verejnosť s výzvou pridať sa k prípravám akcie. Podujatie totiž podľa Juríkovej v priebehu dňa navštívia stovky ľudí, ktorí zdieľajú tisícky vecí rôzneho druhu a tie je potrebné preberať, triediť a priebežne upratovať. Veci, ktoré po skončení akcie ostanú, putujú Slovenskému Červenému krížu a charitatívnym organizáciám.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2016
M. Hurbanisová: Dobrovoľný hasič je synonymom pomoci blížnemu
Na decembrovej konferencii o dobrovoľníctve, ktorú tradične pripravuje Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Trnavská arcidiecéza ako poctu dobrovoľným pracovníkom vo všetkých oblastiach života, ocenili sedem osobností.
viac
09.06.2021
Obľúbený bratislavský mestský bazár pokračuje druhým kolom
Po úspechu Mestského bazára z októbra minulého roka sa hlavné mesto v spolupráci s mestskou organizáciou OLO rozhodlo pokračovať v sérii podujatí Mestský bazár aj v tomto roku.
viac
10.06.2022
Zóna bez peňazí sa vracia, privíta všetky dobré a funkčné veci
Zónu bez peňazí, možnosť bezplatného získania odevov, vecí do domácnosti či školských potrieb, obnovia v Trnave po dvojročnej pandemickej prestávke. Koná sa v sobotu 18. júna v čase od 9.00 do 13.00 h tradične na Gymnáziu Jána Hollého (GJH) na sídlisku Na hlinách.
viac
20.06.2022
Zóna bez peňazí pomohla aj ukrajinským rodinám
Stovky častí oblečenia, desiatky kníh či potrieb do domácnosti zmenili v Trnave počas sobotnej (18. 6.) Letnej zóny bez peňazí svojich majiteľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %