Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
20.05.2016 10:02

Na Zemplínskej kose sa bude kosiť ostošesť


Ilustračná snímka. Zdroj: (tasr).


V Nižnom Hrušove v okrese Vranov nad Topľou chcú podujatím Zemplínska ostrá kosa zachovávať tradície predkov a ukázať najmä mladým ľuďom, ako pracovali ich dedovia v minulosti.


"Môj dedo choval kedysi na dedine kravu a my sme vždy v letných mesiacoch museli pre dobytok nachystať seno na zimu. Vstávali sme o tretej ráno," zaspomínal si starosta obce Nižný Hrušov Ján Fenčák a dodal, že je to už viac ako desať rokov, čo sa ručná kosba vytratila z ich obce.      

Podľa Fenčáka platia slová známej piesne stále. "Za rána sa naozaj najľahšie kosí, keďže sa kosa po zarosenej tráve pekne šmýka. Pri motorovej kosačke je to, naopak, tá si vyžaduje trávu suchú," konkretizoval starosta.      

Siedmy ročník Zemplínskej ostrej kosy sa začne v sobotu (21. 5.) o 10. hodine. Prvý slávnostný zákos vykoná primátor mesta Vranov nad Topľou Ján Ragan spolu so starostom Nižného Hrušova. "Súťaž je rozdelená do viacerých kategórií," uviedol Fenčák s tým, že na čas a kvalitu budú kosiť deti, ženy i muži. V minulom roku mal najmladší kosec približne šesť rokov, najstarší takmer 90. Každé družstvo má svoje tzv. hrabačky, ktorými uloží trávu na kopu. Miestne poľnohospodárske družstvo ju použije na prikrmovanie dobytka.

Novinkou je exhibičné kosenie pre regionálne družstvá, ktoré pochádzajú z obcí blízkeho i širokého okolia. "Tento rok chceme zapojiť hlavne verejnosť a pripomenúť jej, ako sa kedysi hospodárilo," povedal starosta. Návštevníci budú mať možnosť počas dňa vidieť aj ukážky a prezentáciu profesionálnej poľnohospodárskej techniky.      

V Nižnom Hrušove sa zídu kosci z Považia, Horehronia, Abova, Oravy, Šariša, Turca, Hornej Nitry a Zemplína. "Ľudia budú oblečení v dobových krojoch, bude tu vzorka z celého Slovenska. Určite bude zaujímavé pozorovať odlišnosti týchto regiónov," uviedol Fenčák s tým, že túto tradíciu je potrebné stále oživovať. "Minulý rok som dal prísľub, že chcem na podujatie pritiahnuť čo najviac mladých ľudí. Dúfam, že sa mi to cez regionálne družstvá podarí," dodal.      

Sprievodný program je zložený z vystúpení tunajších umelcov, záver podujatia bude patriť leteckej šou. Tú predvedie rodák z Nižného Hrušova Jozef Tomášik na motorovom akrobatickom lietadle.      

Podujatie je súčasťou celoročných osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o Nižnom Hrušove.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2017
Cigeľská kosa 2017
Profesionáli i amatéri. Každý, kto chce predviesť svoje zručnosti v kosení trávy, má príležitosť už túto sobotu 29. júla 2017 na futbalovom ihrisku a priľahlých lúkach obce Cigeľ.
viac
16.05.2019
Zemplínska ostrá kosa napíše svoj jubilejný desiaty ročník
Súťaž v kosení ručnou kosou, ktorá sa uskutoční v sobotu (18. 5.) v Nižnom Hrušove vo Vranovskom okrese, napíše svoj jubilejný desiaty ročník. Pripravený je aj sprievodný program.
viac
22.06.2020
Prácu našich predkov predstaví podujatie Na kysuckých lúkach
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje v Múzeu kysuckej dediny obľúbené podujatie pod názvom Na kysuckých lúkach. Uskutoční sa v nedeľu 28. júna.
viac
22.08.2022
Poddargovské slávnosti priblížili varenie slivkového lekváru
Tradičné varenie slivkového lekváru mohli zažiť návštevníci XXIV. ročníka Poddargovských slávností, ktoré sa konali v nedeľu v obci Dargov v okrese Trebišov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %