Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
17.03.2018 05:34

Na Železnej studienke opäť stavajú zábrany na záchranu žiab


Ilustračná snímka: TASR


Dobrovoľníci sa tento víkend už po 33. raz zapájajú do pomoci ropuchám pri ich jarnej migrácii na Železnej studienke v Bratislave, kde dochádza k najväčšiemu úhynu ropuchy obyčajnej. V sobotu sa tam stretlo asi 50 ľudí, viac než polovicu tvorili deti.


 "V jarnom období sa ropuchy a hnedé skokany premiestňujú z lesného prostredia do rybníkov a pokiaľ na tejto svojej púti musia prekonávať vozovku, veľmi často dochádza k ich úhynom," vysvetlila pre TASR hlavná koordinátorka akcie Blanka Lehotská. Preto dobrovoľníci stavajú fóliové zábrany, ktoré žaby zastavia. So stavbou začali vysokoškoláci a firemní dobrovoľníci už v piatok.       

Záchrana ropúch sa dnešnou akciou nekončí, nasledovať bude ešte ich prenos cez cestu a následné odstránenie zábran, keď budú žaby po nakladení vajíčok opúšťať rybníky, informovala Lehotská. Tento rok je podľa nej o prenášanie žiab veľký záujem, škôl a záujmových skupín, ktoré chcú pomôcť, je viac ako dní migrácie.       To, kedy sa budú žaby prenášať, závisí od vývoja počasia. "Aby sa migrácia rozbehla, ropuchy potrebujú nočné teploty ideálne osem až desať stupňov Celzia," vysvetlila Lehotská. O počtoch prenesených, ale aj usmrtených žiab sa vedie presná evidencia.       

Akciu zorganizovala mimovládna organizácia Miniopterus v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR – Správou CHKO Malé Karpaty. Jej cieľom je záchrana ropuchy obyčajnej a čiastočne aj skokana hnedého.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.04.2020
Ochranári v spolupráci so študentmi pomáhajú pri migrácii žiab
Osadením zábran na migračných trasách aj tento rok ochranári zo Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Štiavnické vrchy pomáhajú obojživelníkom pri ich presúvaní sa zo zimovísk v lese na miesta rozmnožovania.
viac
30.03.2023
Neďaleko Košíc opäť pribudli zábrany pre migrujúce žaby
Košickí lesníci spolu s dobrovoľníkmi aj túto jar prispievajú k ochrane migrujúcich žiab. Vo vybraných úsekoch ciest neďaleko Košíc už osadili zábrany. Uviedla to dobrovoľníčka a koordinátorka aktivity Ivana Fabianová. Zároveň vodičov žiada o ohľaduplnosť.
viac
12.03.2024
Ochranári vybudovali zábrany pre žaby a pomáhajú im s migráciou
Ochranári vybudovali v uplynulých dňoch pri vodnej nádrži Sigord pri Prešove migračné zábrany pre žaby. Apelujú na vodičov, aby boli ohľaduplní voči zvieratám i dobrovoľníkom, ktorí ich budú počas migrácie prenášať. Pre TASR to uviedla Marta Hrešová zo Štátnej ochrany prírody SR.
viac
03.04.2024
Ochranári zo Slovenského raja stavajú na ochranu žiab zábrany
K jarnému obdobiu patrí aj migrácia obojživelníkov k vodným nádržiam, miestam ich rozmnožovania. Ak im v ceste stojí komunikácia, množstvo jedincov zahynie pod kolesami áut. Stáva sa to aj v kompetenčnom území Správy Národného parku (NP) Slovenský raj, preto ochranári stavajú okolo cesty zábrany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %