Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.08.2019 04:25

Na zelené verejné obstarávanie bude metodika


Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. (Zdroj: TASR)


Na zelené verejné obstarávanie bude existovať metodika, zelenšie sa chce správať aj Úrad pre verejné obstarávanie. Vyplýva to z Koncepcie rozvoja a realizácie zeleného verejného obstarávania v SR, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo MŽP SR v spolupráci s ÚVO.


Všeobecná metodika k zelenému verejnému obstarávaniu je prílohou koncepcie, ktorú ešte musí schváliť vláda. Štátnym inštitúciám v nej ÚVO radí, ako vytvoriť zelenú zákazku a na základe akých kritérií ju vyhodnotiť. Pripomína napríklad, že kritériom nemusí byť najnižšia cena, ale aj náklady životného cyklu. Do tých môže obstarávateľ zaradiť aj environmentálne náklady, napríklad na zmierňovanie zmeny klímy.       

Príkladom chce ísť aj samotný úrad. V koncepcii sľubuje, že po vzore MŽP už nebude kupovať vodu balenú v plastových fľašiach. Bude tiež povinne nakupovať environmentálne šetrnejšie alternatívy papiera, počítačovej techniky alebo motorových vozidiel. V blízkej dobe chce napríklad obstarať elektromobil, ktorý chce prezentovať ako príklad dobrej praxe.       

Environmentálne hľadisko má tiež pribudnúť do zákona o verejnom obstarávaní. Novelu s touto definíciou by mal ÚVO predložiť na rokovanie vlády do 30. septembra. Do 31. decembra by tiež mali envirorezort a ÚVO podpísať memorandum.       

Ďalším nelegislatívnym materiálom by zas ministerstvo chcelo zaviazať všetky ústredné orgány štátnej správy, aby v roku 2019 zeleným spôsobom obstarávali papier, počítače, monitory, vozidlá a dopravné služby. Tieto produktové skupiny MŽP a ÚVO vybrali a základe analýzy Inštitútu environmentálnej politiky (IEP), ktorý skúmal trhovú dostupnosť zelených alternatív. Pripraviť k nim chce aj metodiky, ktoré má vláde predložiť do 31. októbra. Na ďalší kalendárny rok má ministerstvo navrhnúť ďalšie produktové skupiny, malo by to stihnúť do 31. januára.       

V roku 2018 štát zeleným verejným obstarávaním získal 7,58 percenta zákaziek, Národný akčný plán pre zelené verejné obstarávanie v SR na roky 2016 - 2020 pritom stanovuje cieľ 50 percent. Obmedzené využívanie zeleného verejného obstarávania kritizuje aj Európska komisia.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.10.2019
Vláda schválila koncepciu rozvoja a realizácie zeleného verejného obstarávania
Tovary, služby či stavebné práce by sa mohli obstarávať s nižším negatívnym vplyvom na životné prostredie. Ráta s tým Koncepcia rozvoja a realizácie zeleného verejného obstarávania v SR, ktorú v stredu schválila vláda.
viac
13.02.2020
Envirorezort podporuje princípy zeleného verejného obstarávania
Zelené verejné obstarávanie plánuje štát prioritne uplatňovať pri čistiacich prostriedkoch a upratovacích službách. Práve táto produktová skupina bola v roku 2018 z hľadiska počtu zákaziek najviac obstarávanou.
viac
27.04.2021
Témou nového podcastu ÚVO je problematika zeleného VO
Úrad pre verejné obstarávanie pripravil ďalší podcast, a to na tému zeleného verejného obstarávania. Túto problematiku v rámci realizácie národného projektu Zvyšovanie efektívnosti v oblasti verejného obstarávania na Slovensku približuje Tomáš Slávik z odboru dohľadu na úrade.
viac
15.07.2021
Zelené verejné obstarávanie na Slovensku sa polepšilo
Ministerstvo životného prostredia včera informovalo vládu o úrovni implementácie Národného akčného plánu pre zelené verejné obstarávanie za rok 2020, ktorého cieľom bolo dosiahnuť aby orgány štátnej správy zabezpečovali zeleným verejným obstarávaním 50 % zákaziek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %