Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.03.2019 02:20

Na zámku vo Zvolene je už dnes možné vidieť obraz zo zbierky Linea


Portrét Márie Terézie od Franza Antona Palka


V Slovenskej národnej galérii (SNG) na Zvolenskom zámku môžu návštevníci už nejaký čas obdivovať obraz z darovanej zbierky Linea rodiny Zubaľovcov. Rodina zbierku, ktorá zahŕňa viac ako 150 umeleckých diel, venovala vlani SNG.


"Je to portrét Márie Terézie od Franza Antona Palka," uviedla pre TASR riaditeľka zvolenského pracoviska SNG Erika Trnková. Obraz je už vystavený v Stĺpovej sieni Zvolenského zámku od novembra 2017.       

Monumentálny reprezentačný portrét rakúsko-uhorskej panovníčky bol identifikovaný na aukcii v roku 2016 a následne na výstave vo viedenskom Belvederi v roku 2017, ako práca F.A. Palka (1717 - 1766) z obdobia krátko po polovici 18. storočia.       

Zbierka Linea je jednou z najvýznamnejších súkromných zbierok na Slovensku. Sochy, maľby, grafiky, kresby, objekty a inštalácie sú reprezentatívnym výberom z výsledkov zberateľského úsilia dvoch generácií rodiny Zubaľovcov. Celú zbierku budú mať možnosť milovníci umenia v budúcnosti vidieť v priestoroch stálych expozícií zrekonštruovanej budovy SNG v Bratislave.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.04.2018
Na zámku bude výstava Dedičstvo Karola Veľkého
Aktuálne odštartovaný celotýždňový cyklus, v rámci ktorého pracovníci Slovenskej národnej galérie (SNG) na Zvolenskom zámku približujú návštevníkom miestne umenie, zaujímavých ľudí či filmovú tvorbu, je jedným z viacerých podujatí, ktorým vedenie galérie otvára verejnosti brány zámku.
viac
12.09.2019
Živijó 50! - Oslavy SNG na Zvolenskom zámku
V septembri 2019 uplynie 50 rokov od sprístupnenia expozícií Slovenskej národnej galérie (SNG), ktoré vznikli v priestoroch zrekonštruovaného Zvolenského zámku. Vedenie galérie pri tejto príležitosti pripravilo pre návštevníkov pestrý program a už v piatok 13. septembra začne na zámku veľká oslava.
viac
09.03.2023
Vstup do zámku obmedzia, opravia kanalizáciu a vykoná sa archeoprieskum
Vstup do priestorov Zvolenského zámku bude počas nadchádzajúcej sezóny obmedzený. Dôvodom je havária kanalizačného potrubia a jeho nutná oprava.
viac
18.01.2024
Zbierka Trenčianskeho múzea sa rozšírila o obraz podžupana, ktorý súdil Jánošíka
Zbierkový fond Trenčianskeho múzea v Trenčíne rozšírili v minulom roku o niekoľko vzácnych predmetov. Časť z nich múzeum kúpilo, časť mu venovali darcovia. Informovala o tom historička umenia pre Trenčianske múzeum Veronika Ďurejová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %