Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.03.2018 11:47

Na vrchu Špicák pri Strečne otvorili novú rozhľadňu


Ilustračná snímka TASR


Pohľad na atraktivity obce Strečno v Žilinskom okrese ponúka rozhľadňa Strečno na vrchu Špicák. Novú turistickú atrakciu oficiálne otvorili v sobotu. "Z rozhľadne je možné vidieť všetko to, čo krajina, Strečno a jeho okolie ponúka. Všetko to stojí za to.


 Myslím si, že sa stáva ďalšou atrakciou v strečnianskej ponuke, okrem hradu, pltí, pamätníku francúzskych partizánov... Najkrajšie je to vidieť z tejto rozhľadne," povedal Pavol Albrecht, projektový manažér obce Strečno.       

Rozhľadňa je ďalšou možnosťou zatraktívnenia obce pre širokú turistickú verejnosť a možnosť pre turistov zdržať sa dlhšie ako len jeden deň, skonštatoval starosta Strečna Dušan Štadani. "Ponúka okrem iných atraktivít využitie turistického poznávacieho pobytu," doplnil.       

Myšlienka postavenia rozhľadne vznikla ešte pred desiatimi rokmi, vzhľadom na náročnosť terénu a obslužnosti stavbu nevybudovali. "Až pri ďalšej spolupráci lesného spoločenstva obce Strečno, obecného podniku služieb, technickej podpory z Terchovej a turistického oddielu sa nám to podarilo, aj s finančným prispením Žilinského samosprávneho kraja v rámci cezhraničnej spolupráce s Poľskou republikou. Partnerom v tomto projekte bola obec Jaworze," spomenul ďalej starosta.       

Rozpočet celého projektu, teda nielen rozhľadne, ale i systému doplnenia náučného chodníka, značenia, informačných tabúľ, lavičiek, cyklostojanov, propagačného materiálu a ďalších aktivít s partnerskou obcou ako spoznávanie krajov, pamätihodností, podľa neho predstavoval asi 39.000 eur. "Obec, vzhľadom na náročnosť terénu, vyčlenila na dostavbu rozhľadne v rozpočte ďalších 20.000 eur," uzavrel.       

Rozhľadňu na vrchu Špicák podľa Albrechta postavili v relatívne dostupnej vzdialenosti z najfrekventovanejšieho miesta, a to z parkoviska pod hradom. Turisti k nej vyšliapu za 40 minút. Vybudovali ju na prelome októbra a novembra minulého roka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.01.2019
Na Malom vrchu nad obcou otvorili novú rozhľadňu
Novú rozhľadňu na Malom vrchu nad obcou Divinka-Lalinok (okres Žilina) otvorili v pondelok v rámci piateho ročníka silvestrovského výstupu.
viac
23.04.2019
Na hrade Strečno otvoria výstavu Zrod života z ohňa a železa
Výstavu Zrod života z ohňa a železa, ktorá zachytáva tvorivú činnosť žiakov a pedagógov odboru Umelecko – remeselné spracúvanie kovov zo Strednej odbornej školy strojníckej v Kysuckom Novom Meste, otvoria na hrade Strečno v piatok 26. apríla.
viac
15.08.2020
Návštevnosť rozhľadne Čerešenka stúpa
Návštevnosť rozhľadne Čerešenka stúpa, uviedol to predseda občianskeho združenia (OZ) s rovnomenným názvom Viktor Dulina.
viac
16.05.2022
Na hrade Strečno otvárajú letnú sezónu, dočasne znížili vstupné
Považské múzeum otvára v pondelok letnú sezónu na hrade Strečno. Podľa hovorkyne múzea Magdalény Lackovej bol hrad zatvorený od októbra minulého roka, pretože pokračovala ďalšia etapa reštaurovania interiéru severného paláca a sakristie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %