Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
04.01.2017 10:34

Na Troch kráľov bude arktická zima


Ilustračná snímka: (int).


Meteorológovia očakávajú na Troch kráľov (6. 1.) prvý arktický deň tejto zimy. Teploty cez deň klesnú na mínus deväť až mínus 15 stupňov Celzia, na juhu západného a stredného Slovenska na mínus štyri až mínus osem stupňov Celzia.


Arktické počasie bude aj v sobotu (7. 1.). Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).      

Výraznejšie ochladzovanie sa očakáva od štvrtka (5. 1.). "V priebehu dňa sa bude pri silnom severnom vetre výrazne ochladzovať a do večera teplota klesne väčšinou na mínus 15 až mínus desať, na severe ojedinele aj menej, na juhu miestami okolo mínus sedem stupňov Celzia. Na pocit tak bude veľmi chladno," uviedol v analýze meteorológ SHMÚ Miroslav Šinger. Teploty v noci zo štvrtka na piatok môžu miestami poklesnúť až na mínus 18 stupňov.      

Mrazivé počasie má po arktickom piatku pokračovať aj v sobotu (7. 1.). "Deň bude opäť veľmi studený, maximá očakávame približne rovnaké ako v piatok, teda od mínus 15 stupňov Celzia na severe, do mínus štyroch stupňov Celzia na juhozápade, teda opäť bude miestami arktický deň. V priebehu dňa však oblačnosť od západu pribudne a neskôr sa miestami vyskytne aj sneženie. Viac oblačnosti a sneženia bude aj v nedeľu, trochu sa zmiernia aj mrazy, najmä v západnej polovici územia," priblížil Šinger.      

V sobotu ráno nie je podľa jeho slov úplne vylúčené, že v horských dolinách a kotlinách sa môže ojedinele ochladiť až mínus 25 stupňov Celzia. "Táto hodnota teploty sa u nás každú zimu pravidelne nevyskytuje. Za posledných 15 zím sme túto hodnotu namerali v deviatich z nich aspoň na jednej stanici, no v posledných desiatich zimách sme zaznamenali len jednu, v ktorej bol viac ako jeden takto studený deň," zhrnul Šinger.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.03.2016
Na východe pribudne desať meteostaníc, budú aj pri ukrajinskej hranici
Po spustení monitorovacieho systému na slovensko-poľskom pohraničí pokračuje Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) v jeho rozširovaní. V ďalších troch okresoch na východnej hranici pribudne desať meteostaníc.
viac
04.07.2016
Slovensko si pripomenie Deň zahraničných Slovákov
Slovenská republika si 5. júla 2016 pripomenie Deň zahraničných Slovákov. Deje sa tak od roku 1993 na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z., ktorým sa 5. júl stal pamätným dňom.
viac
21.02.2017
Slováci vykurujú domácnosti až o štyri stupne viac ako je európsky štandard
V slovenských domácnostiach bežne nameriame až o štyri stupne viac ako je európsky štandard. Vyplýva to z interného prieskumu spoločnosti ista Slovakia, s. r. o., ktorá tento rok zrealizovala odpočty údajov o spotrebe tepla pre viac ako 110 000 domácností.
viac
21.03.2020
Medzinárodný deň lesov pripomína význam biodiverzity
Sobotný Medzinárodný deň lesov pripomína, že lesy sú biologicky najviac diverzifikovanými ekosystémami na Zemi. Vyskytuje sa v nich viac ako 80 percent druhov rastlín, živočíchov, hmyzu, húb, baktérií a viac ako 60 000 druhov drevín.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %