Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
24.09.2019 09:10

Na svete je prvý školský atlas starých odrôd jabloní a hrušiek


Ilustračná snímka: zdroj: Živica


Stovku starých odrôd jabloní a hrušiek, ktoré ešte stále možno nájsť na slovenskom vidieku, mapuje atlas starých odrôd s názvom 50 na 50, ktoré v týchto dňoch vydalo Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica v rámci projektu školských ovocných sadov Sadovo.


Na Slovensku doteraz neexistovala aktuálna pomologická publikácia, ktorá by venovala pozornosť starým odrodám jabloní a hrušiek. Autori publikácie Bruno Jakubec a Andrea Uherková sa starým a krajovým odrodám venujú takmer už desať rokov.       

„Strata biodiverzity je celosvetovou témou a okrem divokých druhov sú ohrozené zánikom aj druhy a odrody kultúrnych rastlín, napríklad ovocných drevín,“ vraví koordinátorka projektu Sadovo Andrea Uherková. „V obchodoch nájdeme približne osem odrôd jabloní, no v krajine sú ich stovky,“ dodáva.       

Atlas obsahuje 50 starých odrôd jabloní a 50 odrôd hrušiek, s ktorými sa môžeme najčastejšie stretnúť naprieč celým Slovenskom. „Mnohé staré odrody, ktoré sa v atlase nachádzajú, stále môžeme nájsť na záhradách alebo v krajine, obvykle na starších stromoch. Hoci majú mnohé vlastnosti, pre ktoré sa ich oplatí pestovať a využívať, intenzívne ovocinárstvo o ne javí minimálny záujem. Preto ich plody nie sú súčasťou obchodnej ponuky,“ hovorí autor atlasu a odborný garant projektu Bruno Jakubec. „Záujem zo strany súkromných pestovateľov je však veľký a stále narastá. Zdá sa, že starým sortám postupne svitá na lepšie časy,“ dodáva.       

Atlas je primárne určený mladším čitateľom, teda žiakom druhého stupňa základných škôl a stredoškolákom. Cieľovou skupinou je okrem žiakov aj širšia verejnosť.       

Publikácia vychádza v rámci projektu školských ovocných sadov Sadovo, ktorý realizuje Živica cez Nadačný fond Tesco v Nadácii Pontis. Odborným garantom projektu je Fakulta ekológie a environmentalistiky Technickej univerzity vo Zvolene.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2017
Žiaci základných škôl budú objavovať tajný život ich miest a obcí
Česko-slovenský vzdelávací projekt Tajný život mesta, ktorý realizuje organizácia Živica, pokračuje aj v tomto školskom roku. Jeho cieľom je zmeniť bežne zaužívané metódy vzdelávania prírodovedných predmetov a ukázať, že majú potenciál zaujať žiakov.
viac
12.01.2018
Ocenia osobnosti a produkty cestovného ruchu Prešovského kraja 2017
Ocenenia za prínos v rozličných oblastiach cestovného ruchu v Prešovskom kraji budú udelené štyrom osobnostiam. Odborná porota tiež vybrala tri NAJ produkty roku 2017, ktoré prispeli k rastu návštevnosti a propagácii kraja.
viac
04.09.2021
Živica spúšťa nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad5
Nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad5 spúšťa v týchto dňoch Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica. Cieľom projektu je vzdelávať žiakov o životnom cykle elektroodpadu a naučiť ich zodpovednej spotrebe.
viac
11.10.2022
Certifikát Zelenej školy získalo 85 škôl
Certifikát Zelená škola v utorok získalo 85 škôl. Väčšina zo škôl, ktoré tento rok certifikát získali, pracuje v programe viac ako štyri roky. Informovala o tom komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica Eva Sládková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %