Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.05.2017 10:24

Na Slovensku vznikla Asociácia organizácií cestovného ruchu


Členovia zakladajúcich OOCR.


Trinásť OOCR sa v Banskej Bystrici spojilo, aby vytvorilo spoločnú profesijnú organizáciu - Asociáciu organizácií cestovného ruchu. Jej cieľom je posilniť úlohu destinačného manažmentu.


V role pozorovateľov boli na zasadnutí prítomné tri ďalšie OOCR a zástupca sekcie cestovného ruchu Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Asociácia je otvorenou platformou pre všetky oblastné aj krajské organizácie cestovného ruchu s cieľom spoločne  profesijne a odborne rásť. Vzájomná pomoc, výmena informácií, skúseností a znalostí, a tým profesionalizácia siete oblastných a krajských organizácií cestovného ruchu, je naším dlhodobým strategickým zámerom,“ povedala Michaela Potočárová, riaditeľka OOCR Trnava Tourism a zvolená predsedníčka Asociácie.

Cieľom Asociácie je vzájomne zdieľať pracovné skúsenosti, vysvetliť fungovanie a zhodnotiť prínos organizácií cestovného ruchu odbornej ako aj laickej verejnosti. Zároveň je jej úlohou hájiť spoločné záujmy členských subjektov pôsobiacich v oblasti destinačného manažmentu. OOCR v Asociácii zastupujú ich výkonní riaditelia, ktorí pôsobia ako destinační manažéri.

Za najväčší prínos päťročnej existencie organizácií cestovného ruchu považujeme kontinuálny nárast štatistík výkonnosti odvetvia, najmä počtu domácich návštevníkov v jednotlivých slovenských destináciách. Je to aj tým, že informácie o ponukách destinácií sú vďaka organizáciám cestovného ruchu dostupnejšie,“ povedal Igor Kuhn, výkonný riaditeľ OOCR Región Banská Štiavnica a podpredseda asociácie.

Organizácie cestovného ruchu obvykle poskytujú návštevníkovi všetky potrebné informácie, starajú sa o marketing destinácie aj svojich členov a prezentujú ich ako doma, tak aj v zahraničí, investujú do turistickej infraštruktúry a organizujú podujatia. Od roku 2011 vzniklo na Slovensku 40 organizácií cestovného ruchu, z toho 35 oblastných a 5 krajských.

„OOCR sú rôzne, jedny pracujú s rozpočtom v tisícoch, iné v státisícoch eur. Sú tu destinácie zamerané na mestský, horský, kúpeľný, ako aj vidiecky turizmus. Zatiaľ sme naberali skúsenosti samostatne, ale ak ich budeme zdieľať, tak budeme spolu rýchlejšie profesijne rásť,“ dodal Kuhn.

OOCR boli založené podľa zákona č. 91/2010 Z. z. o podpore cestovného ruchu na princípe „zdola nahor“. Sú súčasťou oficiálnej siete organizácií cestovného ruchu registrovaných v sekcii cestovného ruchu MDV SR. Pracujú priamo v destináciách na priesečníku podnikateľského sektora a samospráv, obe zložky musia byť zo zákona v OOCR zastúpené.

Podľa Michaeli Potočárovej tak vďaka Asociácii budú môcť navonok vystupovať jednotne, prijímať a komunikovať stanoviská ako jedna organizácia pre oblasť destinačného manažmentu a marketingu. „Toto tiež považujeme za dôležitú pridanú hodnotu združovania sa na úrovni organizácií cestovného ruchu. Sme odborná a otvorená asociácia a na našich stretnutiach privítame aj tých, ktorí členstvo ešte iba zvažujú,“ povedala Potočárová a dodala, že „V budúcnosti máme záujem uzavrieť strategické partnerstvá so Združením miest a obcí Slovenska, ako aj s profesijnými zväzmi pôsobiacimi v cestovnom  ruchu“.

Zakladajúcimi členmi Asociácie sú OOCR Bratislava Tourist Board, OOCR Región Senec, OOCR Rezort Piešťany, OOCR Trnava Tourism, OOCR Záhorie, OOCR Dudince, OOCR Región Banská Štiavnica, OOCR Stredné Slovensko, OOCR Región Gron, OOCR Rajecká dolina, OOCR Malá Fatra, OOCR Horný Zemplín a Horný Šariš, OOCR Severný Spiš – Pieniny.

Obecné noviny č. 17-18/2017 na str. 20

Autor: (ts-Asociácia organizácií cestovného ruchu)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2016
V jeseni láka turistov na severnom Spiši Cesta minerálnych prameňov
Počas leta navštívili región severného Spiša a Pienin najmä návštevníci zo Slovenska. Prekvapením tohtoročnej sezóny bol narastajúci počet turistov z Izraela či severských krajín.
viac
15.05.2020
Vodohospodári reagujú na suchá i turizmus
Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) reaguje na opakujúce sa suché obdobia a tiež dopyt po rekreácii pri vodnej nádrži (VN) Domaša. Na schválenie nadriadenému orgánu zaslal koncom apríla návrh "Manipulačného poriadku pre vodnú stavbu Veľká Domaša".
viac
10.09.2020
V Bardejovských Kúpeľoch pribudne Kráľovský singletrack
Existujúce liečivé cyklochodníky - singletracky v okolí Bardejovských Kúpeľov doplní onedlho nový zjazdový singletrack s celkovou dĺžkou 1,3 kilometra. Využije existujúcu lesnú cestu popod Kamennú horu, ktorá už teraz spája sedlo Čerešňa s miestnym posedením Tri studničky.
viac
21.02.2022
OOCR Šariš Bardejov obnovila altánok i stanovištia v rekreačnej oblasti
Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Šariš - Bardejov obnovila v rekreačno-turistickej oblasti zvanej Komínek Mihaľov v Bardejove drevený altánok s ohniskom. Opravili sa aj poškodené drevené prvky stanovíšť kyslíkovej cesty.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %