Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.04.2018 11:23

Na slovenské vody sa vrátilo plavidlo, ktoré pomohlo zachrániť 160 životov


Po niekoľkomesačnej rekonštrukcii sa do prevádzky vrátila loď Kriváň. Koniec rekonštrukcie vyšiel symbolicky na siedme výročie zrážky dvoch plavidiel na Dunaji - keď sa práve Kriváň podieľal na záchrane 160-tich zahraničných turistov.


Loď Kriváň


„Plavidlo Slovenského vodohospodárskeho podniku si zaslúžilo rekonštrukciu. Aj udalosti spred siedmych rokov poukazujú na jej význam. Rovnako si vážim, že dominantnú časť opráv realizoval štátny podnik. Čím sa podarilo ušetriť veľkú časť nákladov,“ vyhlásil minister životného prostredia László Sólymos.

Celkové náklady na dokončenú rekonštrukciu predstavovali 33-tisíc eur. V prípade, že by opravy boli vykonané v celom rozsahu dodávateľmi, výsledná suma by mohla byť podľa predbežných prieskumov pracovníkov SVP aj trojnásobná.

„V rámci rekonštrukcie došlo k výmene lodných vrtúľ, oprave čerpadla, lodného výťahu, revízii tlakových nádob. Zároveň Kriváň aj vynovili zbavili starého linolea, vymenili drevené obklady. Celkovo na lodi naši kolegovia odpracovali 1600 hodín,“ pridal sa Jozef Dúcz, riaditeľ Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP), š.p. Bratislava.

Loď Kriváň sa za svoju 22 ročnú existenciu využívala ako v krízových situáciách, tak aj ako reprezentačné plavidlo pre domáce a zahraničné návštevy a verejnosť. Práve pre verejnosť bude najbližšie Kriváň prístupný už 12. mája 2018 počas Dňa otvorených dverí Ministerstva životného prostredia SR.

Plavidlo Slovenského vodohospodárskeho podniku sa najviac zviditeľnilo počas nešťastných udalostí v noci 13. apríla 2011. Pri Šamoríne sa zrazilo Nemecké nákladné plavidlo Bavaria a maltská výletná loď Victoria. Práve na palube výletnej lode cestovalo 160 osôb, ktorým Kriváň zaisťoval bezpečný prevoz cestujúcich na breh.

 Osobná loď BD KRIVÁŇ s kapacitou 120 osôb bola vyrobená v roku 1996. Dĺžka lode je 38,20 m, šírka 6,50 m, max. výška 6,78 m a max. ponor 1,20 m. Loď má dva hlavné motory s výkonom 147 kW.

Autor: (ts-mzpsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2021
Po odsedení trestu späť do bežného života, aj vďaka národnému projektu Šanca na
Projekt uskutočňuje Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže od novembra 2018. Cieľom je znížiť u osôb vo výkone trestu odňatia slobody riziká sociálneho vylúčenia a zvýšiť ich kompetencie pri uplatnení sa na trhu práce.
viac
22.01.2024
Nemocnica využíva vŕtačku na urýchlené podanie liekov na záchranu života
Nemocnica vo Zvolene začína s využívaním špeciálnej vŕtačky, ktorá dokáže pacientovi podať život zachraňujúce lieky už do niekoľkých sekúnd. Zamestnanci nemocnice absolvovali aj školenie pre prácu so zariadením určeným na takýto postup, využívať ho budú na urgentnom príjme i na detskom oddelení.
viac
25.01.2024
Hodinky, ktoré zachraňujú život. Zabezpečia pomoc v krízovej situácii
Nejedenkrát sa asi každý z nás ocitol v situácii, kedy potreboval pomoc. Avšak nie všetci, najmä seniori, si vedia hneď pomôcť a poradiť. BSK vstúpil do pilotného projektu, kde hrajú primárnu úlohu monitorovacie hodinky.
viac
14.02.2024
Minulý rok automatické externé defibrilátory zachránili 40 pacientov
Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR eviduje takmer 3000 automatických externých defibrilátorov (AED). "Môžeme konštatovať, že vyslané AED vlani zachránili 40 pacientov," uviedla pre TASR hovorkyňa OS ZZS SR Petra Klimešová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %