Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.05.2016 01:01

Na Slávnosti ruží budú podávať medovinu z ružových lupeňov


Snímka: (pt).


Už deviatykrát otvorí kaštieľ v Dolnej Krupej pri Trnave svoje brány Slávnosti ruží.


Podujatie na počesť pestovateľky a šľachtiteľky grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá je považovaná za priekopníčku ružiarstva na Slovensku, sa uskutoční v sobotu 4. a v nedeľu 5. júna. V tomto roku je program prvýkrát obohatený o podujatie pre deti – sobotňajší historický kaštieľsky park sa premení na Rozprávkovú krajinu. Hlavným bodom slávnosti je súťaž o najkrajšiu ružu, o čom rozhodujú návštevníci hlasovaním.      

Tradičným organizátorom podujatia je Hudobné múzeum Slovenského národného múzea (SNM), ktoré v priestoroch kaštieľa – bývalom rodinnom sídle rodu Chotekovcov našlo svoje sídlo. Spoluorganizátorom je Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej, ktorá vznikla s cieľom prinavrátiť do Dolnej Krupej pôvodné historické odrody ruží z rozária Márie Henriety Chotekovej, Ružovej grófky.

V sobotu sa program začne slávnostným sprievodom z nádvoria kaštieľa do mauzólea, kde sú pochovaní členovia grófskej rodiny, potom sa bude konať Valaškársky festival folklórnych skupín a Rozprávka v parku.

V nedeľu 5. júna bude slávnostná omša v miestnom kostole, hudobný program v ľudovom tóne a vyhodnotenie súťaže. Počas oboch dní Slávnosti ruží si bude možné pozrieť predovšetkým súťažnú výstavu ruží a popri expozícii Hudobného múzea výstavu Ruže a šľachtické stolovanie v 18. storočí, Ruže a svadobné stolovanie v súčasnosti, a tiež ochutnať medovinu z lupeňov ruže Márie Henriety Chotekovej, pripravenú špeciálne na túto príležitosť.    

Grófka Choteková (1863 – 1946) bola uznávanou odborníčkou ružiarstva v celoeurópskom meradle. Jej rozárium bolo známe doma aj za hranicami, prednášala na ružiarskych stretnutiach a výstavách, publikovala odborné články. V období najväčšieho rozkvetu rozária začiatkom 20. storočia v ňom údajne naraz kvitlo až 6000 druhov ruží. Informovalo o tom múzeum na svojom webe.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.06.2016
V Pezinku začínajú medzinárodne Keramické trhy
Malokarpatské múzeum v Pezinku pozýva na medzinárodné podujatie Keramické trhy. Trinásty ročník sa bude konať v termíne od 10. do 12. júna.
viac
10.02.2017
V Považskej Bystrici sprístupnili výstavu "Hračky v minulosti"
V pondelok 6. 2. 2017 sprístupnilo Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici, v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, výstavu "Hračky v minulosti".
viac
20.07.2017
V obci Košariská si opäť pripomenú narodenie gen. M. R. Štefánika
Jednu z najvýznamnejších slovenských osobností si v piatok 21. júla 2017 uctia v obci Košariská položením vencov pred jeho rodným domom.
viac
18.10.2017
V stropkovskom kaštieli sprístupnia dve výstavy o erboch a regióne
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov otvára v piatok, 20.10. 2017 o 19. hodine dve nové panelové výstavy so silným edukačným potenciálom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %