Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
05.08.2019 03:10

Na rozšírenie kamerového systému získalo mesto dotáciu takmer 25-tis. eur


Ilustračná snímka: Mesto Senica


Mesto Senica rozšíri kamerový systém na svojom území. Prostredníctvom kamier budú mesto monitorovať nielen mestskí policajti, ale aj príslušníci štátnej polície.


 „Začiatkom tohto roka sme predložili projekt na Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky na podporu aktivít v oblasti prevencie kriminality a boja s protispoločenskou činnosťou prostredníctvom technických prostriedkov a uspeli sme,“ informovalo vedenie samosprávy.       

Do kamerového systému mesta pribudne 19 nových kamier, staršie nefunkčné kamery budú zrekonštruované a vybudované bude nové obslužné stredisko na Obvodnom oddelení Policajného zboru v Senici, kde bude privedený signál z celého kamerového systému mesta. Senica získala dotáciu vo výške 24.527 eur, ďalších zhruba 3000 eur bude spolufinancovaných z rozpočtu samosprávy.       

Časť nových kamier, ktoré pribudnú do kamerového systému, bude otočná, časť z nich bude statická. Kamery budú monitorovať predovšetkým príjazdové cesty do mesta a problematické časti mesta s ubytovňami pre cudzincov či bytové domy pre neprispôsobivé a marginalizované skupiny obyvateľov. Štátna polícia uvidí v reálnom čase nielen prenos z nových kamier, ale v rámci spolupráce s mestskou políciou budú môcť sledovať všetky monitorované časti mesta.       

Projekt je zameraný na objasňovanie a znižovanie páchania deliktov nepretržitým 24-hodinovým monitorovaním lokalít so zaznamenaným nárastom páchania trestných činov a priestupkov. „Projekt má prispieť ku skvalitneniu komplexnej ochrany života, zdravia a majetku fyzických a právnických osôb dislokovaných v katastrálnom území mesta. Kamerové systémy zohrávajú významnú úlohu pri objasňovaní spáchaných trestných deliktov, doterajšia objasnenosť spáchaných deliktov na mieste s kamerovým systémom predstavuje v meste 90 percent,“ tvrdia zástupcovia mesta.       

V súčasnosti je v meste Senica funkčných 15 monitorovacích miest, ktorých obsluhu zabezpečuje 13 zamestnancov v chránenej dielni v 22-hodinovej prevádzke. Sú to ľudia s rôznym zdravotným postihnutím, ktorí majú sťažené pracovné uplatnenie na trhu práce. V roku 2018 bolo na kamerovom systéme zaznamenaných 1054 udalostí, z toho 52 záznamov bolo poskytnutých pre potreby senickej polície pri objasňovaní prípadov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.11.2017
V Piešťanoch ukončili poslednú etapu rozširovania mestského kamerového systému
Mesto Piešťany postupne od roku 2002 rozširovalo kamerový systém a dňa 24. 11. 2017 sa ukončila zatiaľ posledná etapa rozširovania mestského kamerového systému, ktorý napomôže k zlepšeniu bezpečnostnej situácie v meste pre občanov a návštevníkov.
viac
24.01.2020
V Trebišove rozšírili mestský kamerový systém
Mesto ukončilo ďalšie dve etapy rozšírenia mestského kamerového systému v Trebišove. Na území mesta pribudlo 41 nových kamier, z toho 16 ks otočných, 19 ks statických a 6 ks kamier so softvérom na rozpoznávanie a čítanie EVČ.
viac
15.01.2021
Kamerový systém rozšírili o deväť kamier
V Krásne nad Kysucou rozšírili na konci roku 2020 kamerový systém v rámci projektu Prevencia kriminality a výtržníctva. Kamerový systém, priamo napojený na mestskú políciu, sa rozšíril o deväť kamier a momentálne ich je v meste k dispozícii 39. Mesto o tom informuje na svojej internetovej stránke.
viac
10.08.2021
Považská Bystrica rozšíri monitorovací kamerový systém
V Považskej Bystrici rozšíria monitorovací kamerový systém. Podľa náčelníka mestskej polície (MP) Juraja Lieskovského budú po pripravovanom rozšírení disponovať viac ako 60 kamerami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %