Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.08.2018 05:00

Na podujatí Vrádištské žňa boli i ukážky tradičnej žatvy a súťaž v kosení obilia


FOTO TASR - Vladimír Miček


Vidieť ukážky tradičnej žatvy a "mlatby" či súťaž v kosení obilia kosou mohli v sobotu návštevníci podujatia Vrádištské žňa. Jeho druhý ročník pripravili vo Vrádišti v okrese Skalica. TASR o tom informovala hlavná organizátorka podujatia Elisabet Pocsíková.


"K vzniku tohto podujatia viedol nápad skupiny ľudí, ktorá chcela obnoviť pôvodné zvyky v obci. Ukázať historickú techniku a stroje, ktoré sú už v súčasnosti raritou," uviedol pre TASR starosta obce Vrádište Milan Kováč.       

Okrem tradičných spôsobov žatvy bola pre návštevníkov pripravená výstava a prehliadka starej poľnohospodárskej techniky. "Sú tu staršie poľnohospodárske stroje, predovšetkým Zetor 25, ale aj ďalšie zaujímavé kúsky až z roku 1910. Sú tu aj traktory z Čiech či rarita v podobe kombajnu SK4," dodala Pocsíková.       

Pre deti boli pripravené detské tvorivé dielne, prírodné atrakcie, kútik s domácimi zvieratami a vozenie na traktore s vlečkou. Atrakciou pre najmenších bola aj umelá dojaca krava, ktorú priviezli až z Prahy. "Umelú kravu, ktorú si môžete podojiť, prevádzkujeme v rámci ďalších atrakcií. Na podobných podujatiach ako je toto má vždy veľký úspech. Je to reálny simulátor dojenia. Za minútu dokážu podojiť tí šikovnejší návštevníci v rámci súťaže tri litre za minútu, rekord je 4 a pol litra,“ uviedol majiteľ kravy Pavel Pivák.      

 Nechýbal ani malý remeselný jarmok, predaj ľudovoumeleckých výrobkov, ukážka remesiel či predaj tradičných domácich koláčov.       

Podujatie zorganizovala Únia žien, Jednota dôchodcov a Dobrovoľný hasičský zbor v spolupráci s obecným úradom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2017
Sobota na Štrkovci v znamení rybích špecialít a oslavy MDD
V sobotu 3. 6. 2017 rozvonia okolie Štrkoveckého jazera opäť rybími špecialitami. Dôvodom sú tradičné Ružinovské rybárske slávnosti. Zároveň bude v Amfiteátri pri Štrkoveckom jazere aj Ružinovský deň detí.
viac
08.01.2018
Na Kľačianskej podkove súťažili s chlapmi aj tri furmanky
Na dvanástom ročníku Kľačianskej podkovy si v nedeľu v Turčianskych Kľačanoch zmeralo sily v dvoch disciplínach – práci s drevom a v ťažkom ťahu 22 furmanov a tri furmanky.
viac
07.02.2019
Vysoké Tatry budú počas najbližšieho víkendu patriť Snežným psom
Jubilejný desiaty ročník rodinného podujatia sa uskutoční 9. a 10. februára priamo pod Lomnickým štítom.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %