Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.04.2019 07:35

Na Podskalke rozširujú škôlku, pokračuje aj výstavba komunitného centra


Primátor mesta Miloš Meričko navštívil Podskalku v rámci kontrolného dňa. Snímka zdroj: (msú)


Na Podskalke pri Humennom rozširujú materskú školu, pokračuje sa aj vo výstavbe komunitného centra. Primátor mesta Miloš Meričko navštívil osadu v rámci kontrolného dňa. Informovala o tom Michaela Dochánová z tlačového referátu.


Prvou zastávkou bola základná škola s materskou. „Aj napriek tomu, že sa tu nachádzajú malotriedky, riaditeľ školy spolu s učiteľmi apelujú na rozšírenie priestorov, nakoľko detí v tejto osade pribúda a priestory kapacitne nepostačujú najmä materskej škole," priblížila. Mesto zapracovalo do plánu investičných akcií na tento rok výstavbu, resp. rozšírenie kapacity tejto škôlky. Uskutoční sa prostredníctvom nenávratného finančného príspevku vo výške takmer 260.000 eur od Ministerstva vnútra SR.       

Dochánová upozornila, že sa pokračuje vo výstavbe komunitného centra, ktoré bude po dokončení slúžiť ako stredisko osvetového vzdelávania, sociálnej pomoci a poradenstva, či ako základňa pre terénnych sociálnych pracovníkov, ktorí sú podľa nej "predĺženou rukou" samosprávy. „Sú v neustálom dennom kontakte s miestnymi obyvateľmi, komunikujú s nimi a zapájajú ich do verejnoprospešných aktivít," podotkla.       

Jednou z nich bolo podľa jej ďalších slov aj pravidelné jarné upratovanie. Neporiadok a odpadky predstavujú podľa Dochánovej na Podskalke najväčší problém. „V osade je vytvorených niekoľko čiernych skládok," poznamenala. Pracovníci Technických služieb mesta Humenné tam pravidelne pristavujú niekoľko veľkoobjemových kontajnerov. „V tejto oblasti je však potrebné Rómov neustále vzdelávať, nakoľko si stále neuvedomujú riziká, ktoré so sebou čierne skládky prinášajú," doplnila.       

Primátor si obzrel aj objekt, ktorý tamojší obyvatelia využívajú pri bohoslužbách. „V tomto prípade miestny pastor apeloval na primátora vo veci zavedenia kanalizácie a vodovodnej prípojky, ktorá im tu chýba. Okrem toho je potrebné opraviť aj miestne komunikácie, ktoré sú prašné a v čase dažďa sa na nich zdržiava voda a blato," spomenula Dochánová.       

Primátor sa zaujímal aj o činnosť miestnych občianskych poriadkových služieb (MOPS). „Náplňou ich práce je okrem iného ochrana životného prostredia a verejného poriadku v tejto lokalite, monitorovanie a predchádzanie vzniku konfliktov marginalizovanej rómskej komunity v spolupráci s mestskou políciou či dohľad nad záškoláctvom. Špecifickým cieľom projektu MOPS, ktorý trvá až do konca roka 2020, je zvýšiť finančnú gramotnosť, zamestnateľnosť a zamestnanosť marginalizovaných komunít, predovšetkým Rómov," vysvetlila Dochánová.       

Na kontrolnom dni sa zúčastnili aj zástupcovia dotknutých orgánov samosprávy. Jeho výsledkom je podľa jej ďalších slov zabezpečenie zvýšenej spolupráce všetkých zložiek zaoberajúcich sa touto marginalizovanou komunitou. „Okrem toho sú občianske hliadky povinné prísnejšie kontrolovať a zabezpečovať poriadok vo svojej komunite," uzavrela.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.04.2017
Aj v Nitre ocenili pedagógov materských a základných škôl
Pri príležitosti Dňa učiteľov boli v priestoroch nitrianskej Synagógy v utorok 28. marca ocenení pedagogickí pracovníci z materských,  základných a umeleckých škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Nitry.
viac
20.03.2019
Do materských škôl v Banskej Bystrici zavítala Zúbková víla s kufrom zdravia
„Otvor ústa a uvidíš svoje zdravie“ a „Staraj sa o svoje ústa, aby si ochránil svoje zdravie“ – to sú heslá tohtoročného Svetového dňa ústneho zdravia, ktorý pripadá každý rok na 20. marca.
viac
02.03.2020
Humenné si od rekonštrukcie MŠ sľubuje 70-percentnú úsporu energií
Mesto Humenné plánuje na jar začať s jednou z najväčších rekonštrukcií materských škôl (MŠ).
viac
14.02.2024
Poslanci PSK schválili dotáciu pre mesto Humenné na kultúrno-komunitné centrum
Prešovskí krajskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní schválili dotáciu pre mesto Humenné na vybudovanie nového kultúrno-komunitného centra v rámci projektu Mesto kultúry 2024. Nové centrum s názvom Kultúrna trojbodka bude umiestnené pri centre voľného času a Vihorlatskej knižnici.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %