Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
28.03.2019 10:05

Na organizáciu osláv 75. výročia SNP vyčlenila vláda takmer 3,5 milióna eur


Ilustračná snímka: Obec Prašník


Príprava a organizácia osláv 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP) by mala stáť 3 438 492 eur. Predpokladá to návrh Ministerstva kultúry SR na ich organizačné a finančné zabezpečenie, ktorý v stredu schválila vláda.


Rozpočet ráta nielen s organizáciou samotných podujatí, ale aj s nákladmi na opravu a úpravu priestorov, v ktorých sa jednotlivé akcie budú konať. Napríklad na nevyhnutné stavebné úpravy Pamätníka SNP v Banskej Bystrici sa predpokladá investícia vo výške 210 000 eur, na opravu Pamätníka Nemecká 220 000 eur. V navrhovanom rozpočte finančného zabezpečenia je tiež 327 000 eur na zabezpečenie opravy komunikácií v Banskej Bystrici, ktorými povedie vojenská prehliadka. Rozpočtové položky sa týkajú aj zabezpečenia bezpečnosti. "Na bezproblémový priebeh osláv bude dohliadať približne 1250 príslušníkov Policajného zboru SR," informuje MK. Rozpočtované sú aj náklady na propagáciu podujatí i mediálne výstupy.       

Podujatia sprevádzajúce oslavy sa začnú už v júni, jadro osláv bude koncentrované do obdobia od 26. do 30. augusta. Podujatia sa budú okrem Banskej Bystrice konať aj v ďalších mestách, napríklad vo Zvolene, Lučenci, Banskej Štiavnici či Trnave. V predvečer hlavného dňa osláv ocenia osobnosti, ktoré aktívne podporujú aktivity Múzea SNP alebo s ním dlhoročne spolupracujú. "Na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa uskutoční v Banskej Bystrici 29. augusta popoludní, sa zúčastnia aj jednotky OS SR v replikách dobových uniforiem príslušníkov jednotiek bojujúcich v SNP," uvádza rezort kultúry.       

Hlavnými organizátormi 75. výročia osláv SNP sú Úrad vlády SR, Ministerstvo obrany SR a MK SR v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici, ktoré je v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.12.2017
Po roku bude vláda opäť zasadať v Revúcej
Vládny kabinet sa po roku vracia do Revúcej. Dnes (6. 12.) tam bude mať opäť svoje výjazdové rokovanie. Ministri majú na programe doplnenie akčného plánu pre jeden z najmenej rozvinutých okresov Slovenska. Ako z neho vyplýva, pre región by mala vláda zo svojej rezervy vyčleniť milión eur.
viac
12.02.2019
Na Bradle budú k výročiam M. R. Štefánika zrealizované projekty za 721-tis.eur
Vláda SR schválila pre mesto Brezová pod Bradlom sumu 721.602 eur. TASR o tom informovala Gabriela Plačková z Mestského úradu (MsÚ) v Brezovej pod Bradlom.
viac
18.01.2020
Slovenská národná galéria bude mať financie na dokončenie
Ministerka kultúry Ľubica Laššáková sa usiluje o to, aby sa rekonštrukčné práce objektov vysokej kultúrnej a spoločenskej hodnoty dokončili čo najskôr.
viac
02.11.2020
Kultúrno-kreatívne centrá dostávajú zelenú
Ministerka kultúry SR Natália Milanová podpísala prvé rozhodnutia o schválení projektov na budovanie kreatívnych centier. Na prvé štyri projekty predložené v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sa rozdelí nenávratný finančný príspevok 43,5 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %