Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
01.05.2016 09:30

Na Oravskom hrade otvorili novú sezónu, lákadlom sú vzácne textílie


Oravský hrad. Snímka: (st)


Unikátne priestory prízemia a podkrovia Turzovho paláca obohatia v novej sezóne prehliadkovú trasu na Oravskom hrade.


Nové zrekonštruované priestory v Kaplnke svätého Michala otvoril včera pri príležitosti 400. výročia najznámejšieho uhorského palatína Juraja Turza predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár s riaditeľkou Oravského múzea v Dolnom Kubíne Máriou Jagnešákovou.

      "Rekonštrukciou za viac ako 650 000 eur čerpaných z eurofondov a zo zdrojov ŽSK sa nám podarilo priniesť na najnavštevovanejší hrad na Slovensku exkluzívnu výstavu klenotov a renesančných pohrebných textílií, ktoré sa našli na hrade počas vykopávok. V strednej Európe je to unikát, preto verím, že si návštevníci možnosť vidieť niečo také ojedinelé vychutnajú a v letnej sezóne ich na hrad zavíta čo najviac," uviedol Blanár.       

Vystavené exponáty ukazujú svet uhorskej aristokracie prostredníctvom jej záľuby vo vzácnych artefaktoch a zberateľstve. "Zreštaurovaný interiér poodhaľuje renesančnú výmaľbu ale i vzácne exponáty. Vyzdvihnem predovšetkým zásnubný prsteň s diamantom z takmer rýdzeho zlata, ktorý sa našiel priamo na hrade. Najväčším lákadlom sú však hrobové textílie, ktoré pravdepodobne patrili aj Jurajovi Turzovi. Aby sa nám ich podarilo uchovať v čo najlepšom stave, museli sme vybudovať špeciálny klimatizačný systém a harmonogram, kedy budú môcť expozíciu vidieť návštevníci, aby neboli odevy vystavené svetelnému žiareniu príliš dlhú dobu," vysvetlila Jagnešáková. Ako ďalej uviedla, v Európe sa nachádza len päť múzeí, kde sa nachádzajú takéto zachovalé textílie.       Vzácny hrobový odev pochádza z dvoch krýpt - turzovskej a henkelovskej. "Predmety dolomán a mentieka s čiapkou bývajú tradíciou prisudzované Jurajovi Turzovi, nemáme však ani jeden relevantný dôkaz, že v nich bol naozaj pochovaný. Imrichovi Turzovi sú prisudzované kabátec, nohavice a pančuchy. V detských košieľkach boli pochovaní maloletí Henkelovci, sú veľmi cenným dokladom renesačného textilníckeho umenia," opísal Michal Čajka z Oravského hradu.       

Počas slávnostného otvorenia Klenotnice a Hradnej dvorany slávnostne otvorili aj vernisáž výstavy Oravský hrad vo výtvarnom umení.       

Počas celého víkendu, ktorý sa stal pomyselným otvorením hlavnej turistickej sezóny, prebiehajú na hrade súčasné i tradičné Turzove slávnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.06.2016
Na Kežmarskom hrade prebieha najväčšia rekonštrukcia za posledných 30 rokov
Na Kežmarskom hrade sa okrem letnej turistickej sezóny začali aj rozsiahle rekonštrukčné práce, ktoré sú najväčšie za posledných 30 rokov. Hneď na ich začiatku robotníci narazili na dieru pri obrannom múre, ktorú bude potrebné stabilizovať.
viac
23.08.2016
Tekovské múzeum zrekonštruuje amfiteáter v areáli hradu
Tekovské múzeum v Leviciach začalo s rekonštrukciou hradného amfiteátra. Financie na opravu vo výške 17 500 eur vyčlenili z rozpočtu Nitrianskeho samosprávneho kraja krajskí poslanci.
viac
25.01.2017
Žilinská župa pokorila kultúrny milión
Hrady, múzeá, prírodné expozície, galérie či knižnice v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja prilákali v minulom roku rekordných 1,7 mil. návštevníkov. Informoval o tom žilinský župan Juraj Blanár.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %