Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.02.2019 02:50

Na obnovu kultúrneho domu a revitalizáciu sídliska majú 2,5 milióna eur


Turecký most v Polári. Ilustračná snímka: Wikipedie


Obnova kultúrneho domu a tiež revitalizácia vnútrobloku sklárskeho sídliska by mali byť najväčšími investíciami mestskej samosprávy v Poltári v tomto a budúcom roku. Na oba projekty získalo mesto nenávratný finančný príspevok z eurofondov, dohromady zhruba 2,5 milióna eur.


"Na zníženie energetickej náročnosti kultúrneho domu predstavujú celkové oprávnené výdavky takmer 1,94 milióna eur a na revitalizáciu vnútrobloku sklárskeho sídliska viac ako 557 640 eur," povedala TASR primátorka Poltára Dagmar Brisudová.       

Na kultúrnom dome, ktorý má viac ako polstoročia, sa majú zatepliť obvodový plášť a strecha, vymeniť sa majú okná a dvere, zrekonštruovať a zmodernizovať systém vykurovania a ohrevu teplej vody a zrekonštruovať tiež osvetlenie. Podľa primátorky sa práce začnú potom, ako sa ukončí opakované verejné obstarávanie na dodávateľa stavby.       

Cieľom projektu revitalizácie sklárskeho sídliska v Poltári je zlepšenie environmentálnych aspektov prostredníctvom budovania prvkov zelenej infraštruktúry. Na túto stavbu sa uskutočňuje v súčasnosti verejné obstarávanie.       

K menším, no nemenej dôležitým projektom, na ktoré získalo mesto z eurofondov takmer 140 379 eur, patrí aj nákup 826 kusov kompostovacích kontajnerov. Cieľom projektu je zvýšenie miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich prípravu na opätovné použitie a recykláciu. Kompostovacie zariadenia by mali domácnosti v meste dostať v apríli 2019.       

Mesto získalo z fondov EÚ tiež takmer 182 870 eur na revitalizáciu odborných učební na Základnej škole Slobody 2. Nenávratný finančný príspevok sa použije na celkovú modernizáciu biologickej a chemickej, fyzikálnej a tiež polytechnickej učebne.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.01.2018
Slovenské mestá sa viac zazelenajú
Viac zelene, zdravšie ovzdušie či revitalizácia verejných priestorov. To sú oblasti, na ktoré môžu mestá získať finančné prostriedky z eurofondov. Agrorezort vyhodnotil prvé kolo výzvy z eurofondov zamerané na zelenú infraštruktúru a schválil 38 projektov za takmer 13 miliónov eur.
viac
18.02.2019
ÚPVII spustil webovú stránku na podporu Smart Cities
Špeciálna webová stránka www.smartcity.gov.sk ponúka pre samosprávy, organizácie, ale aj občanov a podnikateľov prehľadný súhrn všetkých projektov a výziev z eurofondov, ktoré slúžia na rozvoj slovenských miest a obcí.
viac
27.01.2020
Pomocou eurofondov mesto zrealizuje projekty vo výške viac ako 3 milióny eur
Na realizáciu projektov využíva samospráva okrem vlastných finančných prostriedkov aj mimorozpočtové zdroje. Tie najčastejšie pochádzajú z európskych štrukturálnych a investičných fondov alebo z dotácií a výziev Úradu vlády SR či jednotlivých ministerstiev.
viac
27.02.2021
Rezort regionálneho rozvoja s regiónmi o eurofondoch
Žiadatelia i prijímatelia dostanú ďalšiu odbornú pomoc pri príprave a realizácii projektov vďaka špecializovaným technickým sekretariátom pri Rade partnerstva, ako aj regionálnym centrám ministerstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %