Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.03.2017 12:26

Na nominácie zostáva už len týždeň


Snímka zdroj: (NDS).


Do 15. marca 2017 môžete nominovať vašu obec, či mesto na ocenenie Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom. Nadácia pre deti Slovenska otvára druhý ročník oceňovania komunít priateľských deťom a mladým ľuďom.


Ocenenie je určené pre komunity a samosprávy, ktoré systematicky a udržateľne na úrovni svojich politík, stratégií, plánov, financovania a najmä reálnych aktivít vytvárajú pre deti a mladých ľudí prostredie, v ktorom sa cítia bezpečne, majú v ňom naplnené svoje potreby a sú rovnocennými a rešpektovanými partnermi dospelých. V minulom roku sa prvými laureátom ocenenia stali obec Kvačany (okres Liptovský Mikuláš) a mesto Zvolen.

V tomto, už druhom ročníku, na ocenenie môžu byť nominované komunity a samosprávy, ktoré napĺňali princípy Komunit priateľskej deťom a mladým ľuďom v období január 2016 – december 2016. Nominovať komunitu alebo samosprávu môžu oni samé, organizácie a inštitúcie v nich pôsobiace ako aj jednotlivci z radov detí, mladých ľudí a dospelých.

Partnermi ocenenia sú Združenie miest a obcí Slovenska a KOMUNÁLNA poisťovňa, Vienna Insurance Group. KOMUNÁLNA poisťovňa, a. s. Vienna Insurance Group program podporuje od jeho začiatku: „Systematicky už niekoľko rokov spolupracujeme s našimi partnermi z nadácie i ZMOS na tom, aby sa aj mladí ľudia žijúci v mestách a obciach na Slovensku cítili vo svojich komunitách vítaní a rešpektovaní. Aj to môže, podľa nášho presvedčenia, predchádzať odchodom z miest, kde sa narodili a vyrastali do veľkomiest, resp. do zahraničia. Sme KOMUNÁLNA poisťovňa, a preto je prirodzené, že sa v podpore komunít angažujeme,“ uviedol Patrick Skyba, člen predstavenstva a námestník generálneho riaditeľa KOMUNÁLNEJ poisťovne pri minuloročnom odovzdávaní ocenenia mestu Zvolen.

Ocenenie „Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom“ je ocenením napĺňania nasledovných princípov:

Komplexnosť prístupu k deťom a mladým ľuďom v komunite.

Pravidelné mapovanie potrieb detí a mladých ľudí.

Participácia detí, mladých ľudí, komunity, organizácií a inštitúcií v nej pôsobiacich.

Systematický prístup k deťom a mladým ľuďom v komunite a dôsledné zabezpečenie implementácie prijatej stratégie a jej opatrení.

Sieťovanie a spolupráca v komunite v prospech detí a mladých ľudí.

Zdieľanie zdrojov pre podporu detí a mladých ľudí v komunite.

Nastavovanie procesov a rôznorodosť prístupov.

 

„Vzhľadom k tomu, že vytváranie Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom na Slovensku je dlhodobý proces, v ocenení sa zohľadňuje čo možno najväčšia miera napĺňania jednotlivých kritérií. Neočakávame, že komunita alebo samospráva budú napĺňať všetky kritériá a úplne,“ zdôraznila Aneta Chlebničanová, programová manažérka Nadácie pre deti Slovenska a doplnila: „Vytváranie Komunít priateľských deťom a mladým ľuďom je dlhodobou cestou, preto chceme oceniť práve tie komunity a samosprávy, ktoré sa odhodlali na túto cestu vydať a vedia preukázať úprimnú snahu a čiastkové úspechy v tomto svojom úsilí.“

 

Dôležité dátumy:

do 15. 3. 2017 – konzultácie s organizáciami, odosielanie nominácií

15. 3. 2017 –  uzávierka výzvy

31. 3. 2017 – stretnutie komisie

17. 5. 2017 – slávnostné vyhlásenie ocenenia

Prihlasovanie komunít a samospráv v tomto ročníku je výhradne prostredníctvom nominačného FORMULÁRA.

 

Autor: (Stella HANZELOVÁ, NDS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2016
Oskar bez bariér 2015 – pozitívne príklady a nová inšpirácia
ZMOS vyhlásilo ďalší ročník tradičnej súťaže Oskar bez bariér. Doterajšie ročníky boli sprevádzané úspechmi miest a obcí, ktoré neboli len medzi laureátmi a ocenenými.
viac
29.03.2017
V Kvačanoch hýbu svetom
K tomu, aby sa v minulom roku Kvačany stali historicky prvou obcou, ktorá získala ocenenie Komunita priateľská deťom a mladým ľuďom za rok 2015, nemalou mierou prispela aj spolupráca samosprávy s tunajšou základnou školou.
viac
21.07.2020
Výzva Európskej komisie na inteligentnú autonómnu mobilitu
Európska komisia vyhlásila výzvu na predkladanie návrhov na pilotný projekt - Inteligentná mestská mobilita zahŕňajúca autonómne vozidlá s termín na predloženie návrhu do 15. septembra 2020.
viac
03.12.2020
Vzdelávací program pre odborných a pedagogických zamestnancov škôl
Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie v rámci Národného projektu Štandardy otvára vo februári 2021 tretie kolo vzdelávacieho programu „Inovatívne prvky v kariérovej výchove a kariérovom poradenstve pre školy”.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %