Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
03.11.2017 08:58

Na Národnom cintoríne v Martine sú nové digitálne informačné tabule


Snímka zdroj: (archív mesta).


Tri nové digitálne informačné tabule sprístupnili pred sviatkom Všetkých svätých na Národnom cintoríne v Martine. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.


"Národný cintorín v Martine je unikátnou kultúrnou pamiatkou, ktorá má historický význam pre Slovensko a Slovákov. Každoročne ho navštívia školské zájazdy, ľudia z celého Slovenska, ktorí chcú vidieť miesto posledného odpočinku tých, ktorí zásadným spôsobom ovplyvnili naše dejiny. Či už z politického, kultúrneho alebo spoločenského hľadiska. Chceme ísť s dobou, preto sme tam umiestnili digitálne tabule," povedal primátor Martina Andrej Hrnčiar.       

Nové tabule podľa neho jednoznačne sprehľadnia orientáciu na Národnom cintoríne a zároveň ponúknu unikátne inovácie vo forme interaktívnych informácií. "Kvôli novým informačným tabuliam bola vytvorená nová webová stránka o Národnom cintoríne a samostatný dizajn, optimalizovaný pre dotykové obrazovky. Obsah je rozdelený na tri časti – informácie o osobnostiach pochovaných na Národnom cintoríne, informácie o výnimočných náhrobníkoch a informácie o pamätníkoch," uviedol Hrnčiar.       

V databáze nových tabúľ sú informácie o 540 osobnostiach, viac ako 200 náhrobníkoch a jednom pamätníku. "Projekt tvorby a inštalácie interaktívnych tabúľ stál celkovo takmer 85.000 eur a bol financovaný z dotácií Ministerstva kultúry Slovenskej republiky (SR), Ministerstva financií SR a zo zdrojov rozpočtu mesta Martin. Objekty info panelov disponujú modernou technológiou s dotykový displejom, obrazovkou LCD 46" a dizajnom, ktorý zodpovedá historickému charakteru cintorína. Panely sú vybavené rôznymi bezpečnostnými prvkami, vrátane kamerového dohľadu," dodala hovorkyňa mesta Martin.    

Národný cintorín založili koncom 18. storočia, pôvodne ako mestský cintorín. Pretože Martin sa neskôr stal centrom národnej kultúry Slovákov, posledné miesto odpočinku na ňom našli postupne mnohí národovci, a tak získal celonárodný význam. V roku 1967 vyhlásili Národný cintorín za národnú kultúrnu pamiatku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Národný cintorín zasiahla veterná smršť, poškodených je do 60 hrobov
Národný cintorín v Martine zasiahla v noci zo štvrtka (1.12.) na piatok (2.12.) veterná smršť, ktorá vyvrátila niekoľko stromov a tie poškodili od 30 do 60 hrobov. TASR o tom informoval primátor Martina Andrej Hrnčiar.
viac
12.03.2018
Na Národnom cintoríne v Martine sa začne výrub rizikových drevín
Na Národnom cintoríne v Martine sa od 13. do 28. marca uskutoční výrub rizikových drevín. Pre výrubové práce čiastočne obmedzia dopravu na ulici Sklabinská. V pondelok o tom informovala hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.
viac
25.06.2018
Pietny akt na Národnom cintoríne otvoril Dni Milana Hodžu
Pietny akt na Národnom cintoríne v Martine pri pomníku prvého slovenského predsedu vlády Československej republiky (v rokoch 1935 až 1938) Milana Hodžu otvoril v sobotu program XIV. ročníka Dní Milana Hodžu, ktoré sa konajú počas tohto víkendu v jeho rodnej obci Sučany.
viac
13.03.2021
Mestskí poslanci iniciovali petíciu za jediný Národný cintorín
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine iniciovali petíciu, ktorá vyjadruje nesúhlas s tým, aby bol za Národný cintorín Slovákov vyhlásený iný ako Národný cintorín v Martine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %