Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
12.03.2018 10:00

Na Národnom cintoríne v Martine sa začne výrub rizikových drevín


Ilustračná snímka, zdroj: mapio


Na Národnom cintoríne v Martine sa od 13. do 28. marca uskutoční výrub rizikových drevín. Pre výrubové práce čiastočne obmedzia dopravu na ulici Sklabinská. V pondelok o tom informovala hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.


      

Dreviny na Národnom cintoríne sa dostali do pozornosti po ničivej veternej smršti v závere roka 2016, kedy vyvrátený strom zničil hrob Svetozára Hurbana Vajanského. „Posudky odborníkov ukázali, že strom bol napadnutý drevokaznou hubou, ktorá spôsobila prehnitie a oslabenie koreňovej štruktúry a následne aj celého stromu," priblížila Kalmanová. Následný dendrologický prieskum identifikoval ďalších osem drevín, ktoré musia vyrúbať.       

S odstránením piatich líp, dvoch smrekov a jedného jaseňa tak mesto začne 13. marca v poobedňajších hodinách. Vzhľadom na to, že na Národný cintorín nie je povolený vstup ťažkej profesionálnej techniky, výrub bude realizovaný postupne stromolezeckou technikou. Tá podľa Kalmanovej minimalizuje možné poškodenie hrobov respektíve celého objektu.       

Keďže sa dreviny nachádzajú pri plote Národného cintorína, práce ovplyvnia aj plynulosť cestnej premávky. „Počas výrubu bude na niekoľko dní uzatvorený jeden jazdný pruh ulice Sklabinská v smere do Martina," informovala hovorkyňa. Uzatvorenie bude trvať niekoľko hodín a dopravu bude regulovať polícia. "Počas uzatvorenia odporúčame vodičom využívať cestu do Martina cez mestskú časť Tomčany," uzavrela.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.12.2016
Národný cintorín zasiahla veterná smršť, poškodených je do 60 hrobov
Národný cintorín v Martine zasiahla v noci zo štvrtka (1.12.) na piatok (2.12.) veterná smršť, ktorá vyvrátila niekoľko stromov a tie poškodili od 30 do 60 hrobov. TASR o tom informoval primátor Martina Andrej Hrnčiar.
viac
03.11.2017
Na Národnom cintoríne v Martine sú nové digitálne informačné tabule
Tri nové digitálne informačné tabule sprístupnili pred sviatkom Všetkých svätých na Národnom cintoríne v Martine. Informovala o tom hovorkyňa mesta Martin Zuzana Kalmanová.
viac
25.06.2018
Pietny akt na Národnom cintoríne otvoril Dni Milana Hodžu
Pietny akt na Národnom cintoríne v Martine pri pomníku prvého slovenského predsedu vlády Československej republiky (v rokoch 1935 až 1938) Milana Hodžu otvoril v sobotu program XIV. ročníka Dní Milana Hodžu, ktoré sa konajú počas tohto víkendu v jeho rodnej obci Sučany.
viac
13.03.2021
Mestskí poslanci iniciovali petíciu za jediný Národný cintorín
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Martine iniciovali petíciu, ktorá vyjadruje nesúhlas s tým, aby bol za Národný cintorín Slovákov vyhlásený iný ako Národný cintorín v Martine.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %