Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.06.2018 01:22

Na nádvorí Migazziovského kaštieľa sa bude ryžovať zlato


Plagát- pozvánka


Na nádvorí Migazziovského kaštieľa si budú môcť nabrať piesok privezený z potoka Zlatňanka, preosiať ho cez sito do ryžovacej panvice, následne ňou krúžiť, kým sa neodplaví nežiaduci materiál a neobjavia sa na dne očakávané zlatinky.


Vyskúšať si prácu zlatokopa budú môcť návštevníci Mestského múzea v Zlatých Moravciach. Priestor pred mestským múzeom ožije vo štvrtok 14. júna v dopoludňajších hodinách, informovala Ľubica Packová–Zahradárová z Ponitrianskeho múzea v Nitre, ktorého súčasťou je Mestské múzeum v Zlatých Moravciach.       

V okolí Zlatých Moraviec sa zlato ťažilo banskou činnosťou i ryžovaním už v stredoveku. Obnovenie jeho ťažby v 19. storočí bolo neúspešné. Koncom 70. a začiatkom 80. rokov 20. storočia bol realizovaný prieskum šlichovou prospekciou, ktorý potvrdil prítomnosť drobných čiastočiek zlata v potoku Zlatňanka, dnes známom ako Hontiansky potok a v niekoľkých potokoch v Tribečskom pohorí. Jeho prítomnosť bola zistená vo forme drobných čiastočiek, tzv. zlatiniek, avšak s vysokým stupňom rýdzosti 24 karátov. Na nazbieranie približne jedného gramu zlata je potrebných viac ako 3000 zlatiniek, na čo je v praxi potrebné preryžovať tony materiálu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2018
Ponitrianske múzeum pripravuje výstavy i ukážky ľudových zvykov
Ponitrianske múzeum pripravuje na december viacero podujatí zameraných na prezentáciu výtvarného umenia i vianočných zvykov. Konať sa budú vo výstavných priestoroch v Nitre aj v pobočkách múzea v Zlatých Moravciach a Šali.
viac
07.12.2018
Mestské múzeum predstaví Tradičné Vianoce
Štedrovečerné stolovanie v minulosti spojené s množstvom magických úkonov predstaví Mestské múzeum v Zlatých Moravciach. Tradičné Vianoce sa začnú v priestoroch múzea v stredu 12. decembra.
viac
22.02.2020
Mestské múzeum zoznámi návštevníkov s prácou včelára
Mestské múzeum v Zlatých Moravciach pripravuje pre svojich návštevníkov Deň medu. Včelár Jaroslav Zhorela na ňom 2. marca zasvätí verejnosť do tajov získavania medu, hovoriť sa bude aj o jeho liečivých účinkoch.
viac
03.06.2022
Nová expozícia v múzeu predstaví každodenný život na hrade Hrušov
Slávnostná vernisáž otvorí v piatok v zlatomoravskom múzeu výstavu s názvom Každodenný život na hrade Hrušov. Expozícia predstaví výsledky archeologického výskumu Hrušova v rokoch 2013 až 2015.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %