Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.02.2019 10:40

Na ministerstve odovzdali petíciu, chcú zabrániť výrubu lesov v Bratislave


Snímka zdroj: SITA/Ľudovít Vaniher


Na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v Bratislave vo štvrtok odovzdali petíciu, v ktorej obyvatelia žiadajú rezort o zastavenie masívneho a necitlivého výrubu v štátnych lesoch v Bratislave a jej okolí.


Poukazujú pritom na Devínsku Kobylu. Pod petíciu, ktorú spustili v septembri 2018, sa podpísalo 5611 ľudí, vyše 5000 tak urobilo elektronickou formou.       

Signatári petície štát spoločne žiadajú, aby lesy v okolí hlavného mesta plnili predovšetkým prírodný a rekreačný charakter. "Išlo nám o to, aby sme podporili aktivity samospráv a ochranárskych združení, aby sa z bratislavských lesov nestali hospodárske lesy. Myslím si, že je to poklad pre Bratislavčanov, že majú priamo vo svojom meste les, kde si môžu poobede vyjsť s deťmi na prechádzku. Je nelogické a proti zdravému rozumu, aby sa takýto les využíval na hospodárske účely," povedal predseda petičného výboru Ján Žatko.       

Od petície očakáva, že rokovania medzi ministerstvom pôdohospodárstva, štátnym podnikom Lesy SR, samosprávami a ochranárskymi združeniami pokročia vpred. "Naším cieľom je, aby sa z bratislavských lesov stal rekreačný les, aby sa tu neťažilo na hospodárske účely," podotkol. V bratislavských mestských lesoch pred niekoľkými rokmi došlo k radikálnemu zníženiu ťažby, a to isté by bolo podľa neho potrebné, aby sa stalo v štátnych lesoch v Bratislave a jej okolí.       

Marek Poláček z Lesoochranárskeho zoskupenia VLK - Malé Karpaty uviedol, že Lesy SR už raz sľúbili, že pozastavia ťažbu, kým sa vypracuje náhradný plán, akým spôsobom budú obhospodarované lesy v okolí Bratislavy. "Bohužiaľ, nedodržali to a napriek sľubu opäť ťažili. Je otázne, akú váhu majú slová ministerstva vzhľadom na fungovanie Lesov SR. Hospodárenie v lesoch v okolí Bratislavy, špeciálne v štátnych lesoch, je neúnosné. Mala by tam byť prioritná funkcia rekreačná," povedal.       

Hovorca ministerstva pôdohospodárstva Michal Feik tvrdí, že s petičným výborom sú zladení, lebo aj záujmom rezortu je, aby lesy v Bratislave a jej okolí boli predovšetkým rekreačné. "Chceme nájsť taký spôsob starostlivosti o les, kde na prvom mieste budú rekreačné a mimoprodukčné funkcie. Ešte minulý rok sme dali pozastaviť ťažbu a vypracovať štúdiu verejnoprospešných funkcií lesov. Predpokladáme, že buď vo februári, alebo v marci najneskôr bude hotová a na základe toho sa budeme rozhodovať, čo ďalej," spresnil. Ako tvrdí, treba však vyriešiť niektoré problémy, ako sú vlastnícke vzťahy.       

Podľa Feika to boli práve Lesy SR, ktoré v minulosti požiadali o takýto režim, neprešlo to však aj pre vlastnícke vzťahy. Minulý týždeň bolo stretnutie zástupcov Lesov SR s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom. Jedným zo záverov bolo podľa ministerstva to, že sa počká na štúdiu a následne sa vykreuje nová pracovná skupina, ktorá by mohla pracovať aj v širšom zložení.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2019
Výrub stromov v okolí Handlovej končí. Prinášame odpovede od správcu lesov
O pracovné stretnutie požiadalo mesto z dôvodu viacerých otázok obyvateľov, ktorých zaujímalo, kde miznú stromy z okolitých handlovských kopcov.
viac
16.07.2020
ŠOP apeluje na lesníkov, aby informovali skôr o suchých stromoch v NP
Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR apeluje na vedenie Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP), aby ju včas informovali o potrebe odstránenia ohrozujúcich suchých stromov v národnom parku.
viac
04.09.2020
IRBK žiada J. Budaja, aby nepovolil rozšírenie skládky na Záhorí
Spoločnosť FCC Zohor, prevádzkujúca skládku na Záhorí, podala žiadosť o rozšírenie skládky o 245.000 kubických metrov, tvrdí Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK). Obyvatelia obce Zohor aj IRBK žiadajú ministra životného prostredia Jána Budaja, aby rozšírenie skládky nepovolil.
viac
19.11.2020
Aktivisti spustili petíciu za zastavenie výstavby v Demänovskej doline
Občianske združenie (OZ) pre Dolinu zverejnilo v stredu petíciu za okamžité zastavenie výstavby a reguláciu dopravy v Demänovskej doline. Spustilo ju v spolupráci s iniciatívou My sme les, Asociáciou prírodného turizmu a s podporou ďalších organizácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %