Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
13.06.2017 10:48

Na mestskom úrade je prvý verejne dostupný defibrilátor


Snímka zdroj: (tasr).


Liptovskomikulášska samospráva umiestnila do priestorov Centra služieb občanov na tamojšom mestskom úrade nový defibrilátor. Ide pritom o prvý verejne dostupný prístroj na záchranu ľudského života, ktorý sa v meste nachádza.


Defibrilátor je prenosný, radnica ho preto môže využívať aj na rôznych spoločenských podujatiach.      

Primátor Ján Blcháč pripomenul, že aj Liptovský Mikuláš zachytil európsky trend umiestňovania defibrilátorov do priestorov, kde je väčšia koncentrácia verejnosti. "Každý z nás môže pomôcť v núdzi o život, netreba len nečinne čakať na záchranné zložky. Bodaj by sme ho nikdy použiť nemuseli, ale podstatné je, že ho pre ten nešťastný prípad máme," skonštatoval.      

Iniciátorom myšlienky je dlhoročný záchranár a poslanec liptovskomikulášskeho mestského zastupiteľstva Miroslav Neset, podľa ktorého je defibrilátor určený pre laickú verejnosť. Používa sa jednoducho, podľa hlasovej pomoci. "Videl som veľa nešťastia pre stratené minúty, keď záchrana je ešte len na ceste. Keby bol poruke tento prístroj, život by v mnohých prípadoch neskončil," vysvetlil Neset.      

Doplnil, že pre záchranára je po príchode k pacientovi veľmi výhodné, že už je napojený na defibrilátor, pretože ten slúži aj na monitoring rytmu človeka. Záchranár teda vidí, ako mu funguje srdce a vie, čo má robiť ďalej. "Z úradu zaškolíme 15 zamestnancov, ktorí budú mať na jeho použitie aj certifikát," ozrejmil primátor s tým, že v čase zatvorenia budovy bude defibriátor k dispozícii mestským policajtom.      

"Prístroj pracuje v dvoch režimoch. Prvý upozorní človeka na to, že výboj potrebný nie je a treba pokračovať v resuscitácii, teda v oživovaní. Alebo prístroj rozpozná, že výboj je potrebný, upozorní človeka, aby stlačil blikajúce tlačidlo, odstúpil a výboj nastane. Ľudia sa tak naozaj nemusia báť, že by nejakým spôsobom ublížili pacientovi, pretože o potrebe výboja nerozhodujú oni," vysvetlil regionálny supervízor spoločnosti Falck František Glončák.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2017
Defibrilátor na námestí sa stane pomocníkom i pamätníkom záchranárky
Spišská Nová Ves je od dnešného dňa (11. 1. 2017) prvým mestom na Slovensku, ktoré má na námestí 24-hodín denne verejne dostupný defibrilátor.
viac
10.11.2018
Blíži sa Jesenná kvapka krvi TSK. Kde, kedy a ako možno darovať krv?
Už o necelé dva týždne sa študenti stredných škôl, dobrovoľní hasiči, zamestnanci Trenčianskeho samosprávneho kraja a jeho organizácií či široká verejnosť spoja pre dobrú vec. Na pôde Trenčianskej župy a v troch nemocniciach v jej správe sa o niekoľko dní uskutoční spoločný odber krvi.
viac
03.02.2020
Máte nápad ako zlepšiť verejný život v Starom Meste
Chcete prispieť k rozvoju našej štvrti? Podporíme vás! Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová vyhlásila výzvu na udelenie individuálnej dotácie na podporu verejného života v mestskej časti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %