Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.07.2019 01:25

Na Martinskom cintoríne budú rekonštruovať vstupné priestory


Pred Martinským cintorínom. Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavské noviny


Na Martinskom cintoríne začali v pondelok rekonštruovať vstupné priestory. "Je preto potrebné rátať s obmedzeniami a znížením komfortu pri vstupe na pietne miesto," informoval TASR Radoslav Vavruš, riaditeľ organizácie Marianum - Pohrebníctva mesta Bratislavy, ktoré sa stará o mestské cintoríny.


 Vavruš požiadal v tejto súvislosti návštevníkov o zhovievavosť, práce by mali podľa jeho slov dokončiť v septembri. Cintorín je v letnej sezóne otvorený do 7.00 do 20.00 h.

Martinský cintorín bol vysvätený v roku 1919 a pôvodne mal byť najväčším miestom posledného odpočinku v slovenskej metropole. Keďže sa mesto rozrastalo, jeho pôvodná plocha sa postupne zmenšovala.       

Na cintoríne sú pochované mnohé významné osobnosti, napríklad priekopník slovenskej populárnej hudby Gejza Dusík, spevák a spoluzakladateľ slovenskej operety František Krištof Veselý či významný predstaviteľ slovenského a svetového animovaného filmu Viktor Kubal. Miesto svojho posledného odpočinku má na Martinskom cintoríne aj spisovateľ, predstaviteľ slovenskej modernej prózy Dominik Tatarka a tiež český astronóm Záviš Bochníček, ktorý pôsobil dlhé roky na Slovensku a bol aj riaditeľom Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.01.2017
Aj v tomto roku bude v Slovenskej národnej galérii bezplatný vstup
V tomto roku Slovenská národná galéria (SNG) pokračuje vo výstavnej a inej činnosti napriek obmedzeným podmienkam z dôvodu rozsiahlej rekonštrukcie.
viac
20.05.2019
Malacký most v rekonštrukcii
Od dnešného dňa prišlo k odklonu cestnej dopravy z mostu Malacky – Truckcentrum – nad potokom Malina, ktorý je vstupnou bránou do Malaciek z diaľnice D2, na vybudovanú obchádzkovú trasu v tesnej blízkosti rekonštruovaného mosta.
viac
26.05.2021
Most na Ulici Matice slovenskej v Žiline prejde rekonštrukciou
Na najväčšom žilinskom sídlisku sa v júni začnú stavebné práce na rekonštrukcii mosta na Ulici Matice slovenskej, ktorý spája obyvateľov Vlčiniec II a III. Celková hodnota rekonštrukcie je viac ako 92-tisíc eur.
viac
08.03.2022
Priestor pod Mostom SNP obnovia, mesto našlo s nájomníkom riešenie
Priestor pod bratislavským Mostom SNP v Petržalke, kde v roku 2018 odstránili schody a začali stavať cyklistické a turistické centrum, obnovia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %