Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.07.2019 09:10

Na Liptove štartuje najväčší rozprávkový festival


Ilustračný výrez plagátu


Liptov sa premení na krajinu rozprávok vďaka festivalu ZA 7 HORAMi. Druhý ročník najväčšieho rozprávkového festivalu v prírode štartuje vo štvrtok 4. júla v Liptovskom Jáne a Jánskej doline.


Počas troch dni päť divadiel odohrá na piatich miestach naprieč Jánskou dolinou až tridsať predstavení. Hlavný festivalový deň bude sobota 6. júla. Pripravený je bohatý sprievodný program plný zábavy, športu, vzdelávania, známych osobností a pravej letnej, rodinnej pohody.

Liptov bude aj v lete 2019 patriť deťom a rozprávkam. Úspešná rodinná hra Liptoviedky beží od mája a už o týždeň sa môžu rodiny s deťmi tešiť aj na festival ZA 7 HORAMi, ktorý zabaví, naučí, rozhýbe kosti, ale nielen to. Rodinný rozpočet napriek tomu podujatie nezruinuje, nakoľko vstup na festival je bezplatný. „Po obrovskom úspechu festivalu v minulom roku, kedy nás navštívilo až desaťtisíc ľudí, sme s veľkými očakávaniami pracovali aj na novom festivale, ktorý svoje pomyselné brány otvorí už vo štvrtok 4. júla a rodiny s deťmi bude zabávať tri dni, do soboty 6. júla 2019. Najväčší rozprávkový festival v prírode predstaví na piatich kilometroch a na piatich miestach, ktoré sme nazvali kráľovstvá, až päť divadiel, ktoré odohrajú dokopy až tridsať predstavení. Lokalita zostáva Liptovský Ján a Jánska dolina, nakoľko má výborné zázemie a možnosti pre tento typ podujatia," povedal predseda predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Ján Blcháč. Počas celých troch dní sa na festivale na návštevníkov teší Teáter Komika - klauni ADYNO a LUPY, rozprávkový deduško Miro. Chýbať nebudú folklórne vystúpenia ani liptovskí pandúri, plieskanie bičom, škola malého záchranára aj škola electric boogie s Petrom Batthyanym, kopec kvalitnej zábavy, dobrého jedla, známych osobností, športovcov aj mnoho iného.

Festival bude každý deň začínať v Liptovskom Jáne, v amfiteátri kultúrno – informačného centra a postupne sa program bude niesť celou Jánskou dolinou. „Sme pripravení aj na nápor návštevníkov. Dovolenkárom ubytovaným v našej obci však odporúčame, aby si autá nechali zaparkované pred ubytovacími zariadeniami. Ako novinku zavádzame bezplatnú kyvadlovú dopravu, ktorá bude jazdiť od záchytného parkoviska oproti kúpalisku Termal raj, cez jednotlivé rozprávkové miesta a späť, vždy v približne pol hodinových intervaloch. Budeme radi, keď návštevníci budú rešpektovať našich koordinátorov na parkoviskách a nebudú parkovať popri ceste a tým komplikovať dopravnú situáciu. Určite im nič neujde, predstavenia sa budú hrať viackrát. Chceme, aby si rodiny čas u nás užili v pravej letnej atmosfére a pozreli si program, poprechádzali sa, prípadne tí s najmenšími deťmi aj využili našu kyvadlovú dopravu,“  povedal starosta obce Liptovský Ján Juraj Filo.

Na rodiny s deťmi čaká päť rozprávkových kráľovstiev v prírode. Kultúrny dom v Liptovskom Jáne, Hotel Sorea Ďumbier, Koliba Strachanovka, Hotel Liptovský dvor a Hotel Alexandra. Festival je určený najmä pre rodiny s deťmi od troch do dvanástich rokov. „Na festivale ZA 7 HORAMi sa prestavia bábkové divadlo Lienka, Žihadlo, Portál, Divadlo z domčeka aj divadelná formácia UŽ. Návštevníkom zahrajú známe aj menej známe divadelné predstavenia a vždy po predstaveniach budú mať deti šancu stretnúť sa s divadelníkmi a ich bábkami zoči voči. Kompletný program festivalu je dostupný na našom webe aj v letákoch,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

Hlavný pódiový program bude v sobotu v areáli hotela Alexandra. Vystúpia obľúbená Sranda Banda, spevák Robo Papp zanôti pre dospelých aj pre deti, krv v žilách rozpumpuje bubnová šou Tambores. Na všetky deti sa teší Sníček HUGO z televízie RIK, ktorý si so sebou zoberie aj posilu snového vila MAX-a. Po prvýkrát v histórii na Liptove pre verejnosť zahrá nástroj didgeridoo. Ide o domorodý dychový nástroj pôvodných obyvateľov Austrálie, ktorý sa odhaduje, že je dokonca najstarším hudobným nástrojom na svete. Je to v podstate austrálska fujara, ktorú na Liptove rozozvučí český profesionálny hráč a priekopník hry na tomto nástroji Ondřej Smeykal. „Boli by sme radi, aby návštevníci náš festival v prírode využili na spokojné prázdninové prechádzky, pikniky v tráve s atraktívnym programom. Je úplne v poriadku, keď si na predstavenia rodiny zoberú podsedáky prípadne deky a navodia si svoju pohodu. Podľa dlhodobých predpovední by mali byť vysoké teploty, takže odporúčame nezabúdať na pravidelné dopĺňanie tekutín, pokrývku hlavy aj opaľovací krém. Mamičky s najmenšími deťmi majú pripravenú oddychovú zónu v Kultúrnom dome v Liptovskom Jáne, kde si môžu svoje ratolesti v súkromí a tichu nadojčiť. Nakoľko organizujeme festival v horách, tak sa dajú očakávať aj popoludňajšie búrky z tepla, preto odporúčame zvážiť aj pršiplášť. V prípade mokrého variantu sa divadelné predstavenia presunú do interiéru,“ uzavrela projekt manažérka festivalu ZA 7 HORAMi Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV.

Podujatie ZA 7 HORAMi spolu s obcou Liptovský Ján, agentúrou Go4Promo a partnermi organizuje Oblastná organizácia cestovného ruchu REGION LIPTOV a použije naň aj prostriedky z dotácie Ministerstva dopravy a výstavby SR vo výške 22 000,- eur.

Autor: (ts-OOCR región Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.09.2016
Majstri motorových píl na Liptove
Na trojdňové drevené kráľovstvo sa premení už vo štvrtok 15. septembra 2016 okolie Koliby Strachanovka v Liptovskom Jáne vďaka podujatiu rovnakého mena.
viac
26.10.2016
Liptov v znamení dušičiek
Už najbližšia sobota bude v Jánskej doline patriť dušičkám, strašidlám a výbornej zábave pre celé rodiny vďaka siedmemu ročníku úspešného podujatia Jánske dušičky. V tunajšej Stanišovskej jaskyni pripravili špeciálny dušičkový program.
viac
09.12.2016
Príbeh Vianoc na Liptove
Až do sviatku Troch kráľov bude v Jánskej doline pre turistov a dovolenkárov sprístupnený drevený betlehem. Sedem sôch, ktorým dominuje Mária s Ježiškom pripomínajú krásny odkaz Vianoc. Ten túto sobotu pripomenie v kultúrnom dome v Liptovskom Jáne aj vystúpenie divadelníkov.
viac
02.07.2018
Najväčší festival bábkových divadiel na Slovensku
Od 5. až 7. júla 2018 sa zmení Liptovský Ján a Jánska dolina na miesto plné rozprávok a to vďaka prvému ročníku rodinného podujatia ZA 7 HORAMi. Najväčší slovenský festival bábkových divadiel odprezentuje tvorbu až šiestich divadiel.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %