Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.08.2016 01:30

Na Koliesku sa predstaví región Myjavy i ĽH Muzička


Snímka zdroj: (red.).


Lektorský workshop, určený nielen pre študentov etnografie a mladých folkloristov, otvorí vo štvrtok, 4. augusta v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár už 26. ročník obľúbeného festivalu ľudovej kultúry Koliesko.


Účastníci workshopu budú v rekreačnom stredisku Močiar diskutovať na tému Pramene. Hovoriť sa bude o tom, ako získavať pramene k práci vo folklórnych kolektívoch. Ide najmä o archívy, ikonografické, fotografické a filmové pramene, ako aj terénny výskum či dokumentárne záznamy.       

Samotný festival sa však naplno rozbehne piatok, 5. augusta. Od 16. hod. bude sprístupnené otvorené pódium na námestí pri fontáne, kde môžu svoje znalosti hry, spevu a tanca predviesť aj návštevníci Kolieska.       

Večer od 19:30 hod. sa v sále domu kultúry koná program s názvom Tanečníci zrejú vekom... Program prezentujúci tradičnú tanečnú kultúru regiónov Slovenska poukazuje na tradovanie tanečného štýlu prostredníctvom interpretačného prejavu vyzretých tanečníkov.       

Neskorý večer od 21:15 hod., sa tak ako každý rok rozozvučia ľudové hudobné nástroje na strechách a balkónoch kokavského námestia v programoch Vitajte v Kokave a Keď prišlo k polnoci. Účinkujú fujaristi, trombitáši a slovenské spevácke skupiny. Do skorého rána bude návštevníkov Kolieska zabávať Ľudová hudba M. Nogu.       

"Zaujímavý bude nočný program v kokavskej synagóge. Predstaví sa v ňom Centrum tradičnej kultúry v Myjave spolu s tamojšími aktivistami a ľudovou hudbou Pavla Michaličku a folklórnou skupinou Kýčer z Turej Lúky," povedala riaditeľka Miestneho kultúrneho strediska v Kokave nad Rimavicou Janka Krotáková.       

V sobotu dopoludnia bude pri fontáne živá škola spevu a tanca, a na poludnie štartuje, opäť na tom istom mieste, otvorené pódium pre všetkých, ktorí chcú ostatným niečo predviesť. O 16:30 hod. sa v amfiteátri uskutoční detský program s názvom Prišli zmo ván vinšovati, venovaný 70. výročiu DFS Kokavan. Od 18. hod. predstavia miestni folkloristi podoby kokavského folklóru, spojeného s pastierstvom. O 19:30 hod. sa uskutoční program zahraničných Slovákov Hostia z ďaleka. Účinkuje v ňom tanečná skupina Baráti Kor z Budapešti. O hodinu neskôr sa v Kokave predstavia hostia z Horehronia. Zoznámia divákov s viachlasným spevom a obradovou kultúrou regiónu. O 22. hod. sa vo dvore pri miestnej krčme uskutoční Tancovačka s ľudovou hudbou Muzička z Bratislavy.       

Záver festivalu bude v nedeľu patriť službám božím v evanjelickom kostole a komornému programu s názvom Ženy.       

Festival bude plný aj mimoscénických programov. V klubovni domu kultúry to bude napríklad výstava insitného umenia z Kovačice, v synagóge výstava fotografií z terénneho výskumu, ktorý realizovali študenti Katedry etnológie a folkloristiky FF UKF v Nitre v Čiernom Balogu.       

Návštevníci sa pre  dobrú náladu tešia aj na tradičné kokavské dvory. Tento rok ich bude osem - Dvor fujaristov, Kokavský dvor, Osvetársky dvor, Medový dvor, Sklársky dvor, Gazdovský dvor, Cigánsky dvor a Dvor seniorov a vytvorený bude tiež Dvor pre najmenších. Tretí rok bude sprístupnená aj Remeselná ulička na Bakulíniho ulici s desiatkami remeselníkov. Celkovo sa na tohtoročnom Koliesku predstaví približne 1000 účinkujúcich.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
05.08.2016
Výstava o svadobných tradíciách otvorila program Jánošíkových dní
Vernisáž výstavy Môj vienok zelený dolu vodou padá vo štvrtok 4. augusta v priestoroch Makovického domu v Žiline otvorila 54. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej, ktorý potrvá do 7. augusta.
viac
18.08.2016
V Hrušove bude počas víkendu už 21. Hontianska paráda
Uvítací príhovor starostu Hrušova Pavla Bendíka v miestnom rozhlase otvorí v piatok 19. augusta o 15. hod. 21. ročník folklórneho festivalu Hontianska paráda. Je najväčším podujatím ľudovej tradičnej kultúry v hontianskom regióne.
viac
05.06.2017
Prípravy na 52. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou vrcholia
Najnavštevovanejšie kultúrne podujatie Podpoľania, 52. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve sa blíži, mesto dolaďuje organizačné prípravy. Festival sa rozozvučí v Detve od štvrtku 6. júla v Dome kultúry A. Sládkoviča a od piatku 7. do nedele 9. júla 2017 v areáli prírodného amfiteátra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %