Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
14.08.2017 12:33

Na hrade Krásna Hôrka pochovajú pozostatky grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej


Ilustračná snímka zdroj:medievalists.net


V rímskokatolíckom kostole všetkých svätých v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava sa uskutoční pohreb grófky Elizabeth Olgyay Andrássyovej z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky.


"Múzeum Betliar spravujúce kaštieľ v Betliari a rodové sídlo Andrássyovcov - hrad Krásna Hôrka s hlbokým zármutkom prijalo správu, že dňa 24. januára 2017 v Springfielde (Oregon, USA) vo veku požehnaných 92 rokov zomrela Elizabeth Olgyay, grófka Andrássyová, z Csíkszentkirálya a Krásnej Hôrky. O smrti svojej matky múzeum informovala Joy Olgyay. SNM - Múzeum Betliar považuje Elizabeth Olgyay Andrássy za svoju zosnulú," uviedla propagačná manažérka Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Betliar Judita Krajčiová.       

Na základe želania nebohej budú v nedeľu 20. augusta jej telesné pozostatky uložené na večný odpočinok v rodinnej hrobke na hrade Krásna Hôrka. "Verejná rozlúčka s Elizabeth sa bude konať v kostole všetkých svätých v Krásnohorskom Podhradí od 9.30 h. Po rozlúčke odprevadíme v sprievode urnu s pozostatkami zosnulej k ceste vedúcej na Krásnu Hôrku. Počas sprievodu budú zvoniť všetky tri zvony hradu Krásna Hôrka, a teda aj malý grófsky, ktorý naposledy vyprevádzal na poslednej ceste Ilonu Andrássy v roku 1991. Ukladanie urny v hrobke na hrade sa bude konať s vylúčením verejnosti len v prítomnosti rodiny," doplnila Krajčiová.       

Elizabeth Olgyay Andrássy sa narodila 23. decembra 1924 v rodine grófa Imre Andrássyho a švédskej grófky Stelly Kuylenstjerny. Detstvo prežila v kaštieľoch v Humennom, Veľatoch, Tiszadobe a v palácoch rodiny v Budapešti. "Zažila tie časy, o ktorých sa dnes dozvedáme len zo zažltnutých novín a starých fotografií. Po traumatickej druhej svetovej vojne musela Elizabetina rodina opustiť starý kontinent, útočisko našli v USA. V roku 1950 sa zosobášila s maďarským architektom Aladárom Olgyayom, s ktorým mali dve deti - Roya a Joy," priblížila Krajčiová.       

Elizabeth bola aktívnou dobrovoľníčkou Červeného kríža a zapájala sa do pomoci obetiam hurikánov v krajine. Miesta svojej mladosti a hrad Krásna Hôrka navštívila naposledy v roku 2010.      

 "Prosíme verejnosť a predstaviteľov médií, aby rešpektovali smútok rodiny. Kondolencie a sústrastné telegramy môžete posielať na adresu SNM - Múzea v Betliari," dodala Krajčiová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2016
Víkend v kaštieli bude žiť grófkou Žofiou
Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum v Betliari ponúka počas nadchádzajúceho víkendu v Andrássyovskom kaštieli bohatý program.
viac
25.03.2018
Hrad Krásnu Hôrku chcú obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia
Hrad Krásna Hôrka, ktorý v roku 2012 zachvátil ničivý požiar, chce Slovenské národné múzeum (SNM) obnoviť do podoby z prelomu 19. a 20. storočia. V súčasnosti na ňom prebiehajú zabezpečovacie práce a eliminácia vlhka na vytypovaných objektoch.
viac
07.04.2020
Na hrade Krásna Hôrka sa začali prípravné práce obnovy
Po schválení čiastkových dokumentácií a zavŕšení procesu verejného obstarávania sa začali na hrade Krásna Hôrka v okrese Rožňava prípravné práce obnovy vrátane odstraňovania násypov a sanácie havarijného stavu klenby stredného hradu.
viac
25.10.2023
Obnova Krásnej Hôrky pokračuje podľa plánu
Práce na obnove stredného a dolného hradu Krásnej Hôrky pokračujú podľa stanoveného harmonogramu. Výrazne už postúpila aj výstavba v podhradí, v súvislosti s blížiacou sa zimou budú práce v exteriéri na niekoľko mesiacov prerušené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %