Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
09.08.2017 01:41

Na hornej Nitre vzniknú stovky nových pracovných miest


Globálny automobilový dodávateľ Brose rozširuje svoj výrobný závod v Prievidzi. Najväčšiemu okresu Trenčianskeho kraja by mal priniesť nové pracovné miesta, pribudne aj tréningové centrum pre duálne vzdelávanie.


V pondelok 7. augusta 2017 bola slávnostným výkopom odštartovaná druhá fáza výstavby výrobného závodu spoločnosti Brose Prievidza. Po jej dokončení sa zvýši výrobná kapacita, no najmä pribudnú nové pracovné miesta. Spoločnosť plánuje zamestnať viac ako 400 ľudí a postupne tento počet zvyšovať.


Okrem novej výrobnej haly sa prievidzský závod rozrastie aj o kancelárske priestory a priestory pre oddelenie dizajnu, vývoja a testovania. „V druhej etape rozšírime naše existujúce kapacity na výrobu zdvíhačov okien a zadných dverí. Taktiež začneme vyrábať nové produkty, ako sú motory zdvíhačov zadných dverí a elektrické parkovacie brzdy,“ vysvetlil generálny riaditeľ spoločnosti Brose Prievidza Axel Mallener.

Významným prínosom výstavby je aj zriadenie tréningového centra pre duálne vzdelávanie, ktoré ocenil aj predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška. „Od nového školského roku pribudne do systému duálneho vzdelávania priamo pre firmu Brose 34 študentov z dvoch stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, a to zo Strednej odbornej školy T. Vansovej v Prievidzi a Strednej odbornej školy v Handlovej,“ doplnil trenčiansky župan, ktorý sa neváhal chytiť lopaty. Spolu s generálnym riaditeľom spoločnosti Brose Axelom Mallenerom, primátorkou mesta Prievidza Katarínou Macháčkovou a zástupcami spoločnosti STRABAG a agentúry SARIO spoločne odštartovali výstavbu, ktorá bude mať pozitívny vplyv na celý región.

Postaviť závod v regióne hornej Nitry sa investor rozhodol najmä z dôvodu možnosti získania kvalifikovanej pracovnej sily. „Pre celý priemyselný park v Prievidzi je, najmä z pohľadu expedície veľkého množstva tovaru, veľmi dôležitá práve prvá časť obchvatu mesta. Preto chceme, aby bolo zrealizované napojenie na rýchlostnú cestu R2, ktorá by mala v prvej fáze končiť niekde pri Novákoch,“ upresnil trenčiansky župan Jaroslav Baška.

Stavebné práce na druhej etape výstavby bude realizovať spoločnosť STRABAG, s. r. o., s jej ukončením sa počíta v lete budúceho roka.

Brose je z celosvetového pohľadu piatym najväčším subdodávateľom automobilového priemyslu v rodinnom vlastníctve. Spoločnosť vyvíja a vyrába mechatronické systémy do dverí a sedadiel vozidiel, vrátane elektromotorov a svoju produkciu dodáva približne 80 značkám automobilov. S výstavbou prvej časti závodu začala spoločnosť v januári 2016, ukončená bola začiatkom tohto roku.

 

Autor: (lk, tsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2018
Spoločnosť Brose Prievidza otvorila svoje dvere študentom stredných škôl
V rámci Európskeho týždňa odborných zručností sa v stredu 7. novembra 2018 uskutočnilo v Prievidzi v priestoroch spoločnosti Brose podujatie zamerané na podporu vysokoškolského technického vzdelávania.
viac
20.09.2021
Projekt výstavby novej výrobnej haly vo Fiľakove naberá reálne kontúry
Cezhraničný projekt, v rámci ktorého má vo Fiľakove vzniknúť nová výrobná hala, sa dostáva do finálnej fázy príprav pred začatím výstavby. V súčasnosti sa vypracúva realizačná projektová dokumentácia a dôjsť má tiež k podpisu dotačnej zmluvy.
viac
17.06.2022
Školáci z hornej Nitry sa môžu s duálnym vzdelávaním zoznámiť priamo vo výrobe
Žiaci druhého stupňa základných škôl (ZŠ) na hornej Nitre majú po novom možnosť zoznámiť sa so stredoškolským duálnym vzdelávaním priamo vo výrobnom procese.
viac
22.12.2022
Výstavba hokejovej haly pre talentovanú mládež napreduje
Práce sa naplno rozbehli aj v stredoškolskom kampuse v Zámostí, kde sa už črtajú základy novej hokejovej haly pre Hokejovú akadémiu v Trenčíne. Zhotoviteľ aj investor absolvovali prvý kontrolný deň na stavbe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %