Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.02.2019 02:23

Na Gotickej ceste na Gemeri pokročili v obnove štyroch evanjelických kostolov


Evanjelický kostol v Štítniku. Snímka zdroj: apsida.sk


Na Gotickej ceste na Gemeri sa vlani podarilo pokročiť v obnove štyroch evanjelických gotických kostolov v Ochtinej, Koceľovciach a Štítniku (všetky okres Rožňava), ale aj v Ratkovej v okrese Revúca. Informuje o tom Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku na svojom webe.


"Gemer je región plný dosiaľ málo poznaných vzácnych kultúrnych pamiatok, medzi ktorými sa vynímajú evanjelické kostoly z predreformačného obdobia. Táto oblasť bola v minulosti bohatá z ťažby a spracovania rúd, a preto si tu ľudia mohli dovoliť nechať vymaľovať svoje kostoly zručnými talianskymi majstrami a ich žiakmi," uviedol Peter Koska z občianskeho združenia Gotická cesta. Tieto nástenné maľby sa v kostoloch po prijatí reformácie zväčša zabielili.       

Počas baroka pribudli do kostolov najmä oltáre a kazateľnice. V súčasnosti sú tieto kostoly spojené s Gotickou cestou na Gemeri. "Ateizácia za socializmu aj ekonomický úpadok Gemera, nezamestnanosť a vysťahovalectvo mladých v posledných rokoch sa však podpísali aj na stave kostolov. Občianske združenie Gotická cesta sa angažuje v ich obnove, aby zostali ich kultúrne aj duchovné hodnoty zachované," poznamenal Koska.       

Vlani sa podarilo podporiť štyri projekty v gotických evanjelických kostoloch sumou 3232 eur. V Ochtinej sa podarilo dokončiť poslednú etapu celkovej obnovy strechy a výmenu šindľovej krytiny. V Koceľovciach podporili poslednú etapu reštaurovania barokového oltára. V Ratkovej sa začala obnova strechy kostola. V Štítniku bol finančne podporený výskum krovu severnej lode kostola, bez ktorého by nebolo možné pokračovať v obnove striech.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.02.2020
Nadšenci z OZ Gotická cesta chcú dostať Gemer do povedomia ľudí
Dostať región Gemer do povedomia širokej verejnosti a zároveň propagovať jeho krásy je hlavným cieľom skupiny siedmich nadšencov z Bratislavy, ktorí už tri roky pôsobia v občianskom združení Gotická cesta.
viac
01.12.2021
Nitra po piatich mesiacoch ukončila rekonštrukciu Kráľovskej cesty
Mesto Nitra ukončilo rekonštrukciu Kráľovskej cesty, ktorá vedie pamiatkovou rezerváciou na hradnom kopci. Celkové náklady na obnovu viac ako 170 metrov dlhého dláždeného úseku dosiahli sumu 240 000 eur.
viac
14.07.2022
Gotické kostoly na Gemeri a v Malohonte budú tento rok prístupnejšie
Gotické kostoly na Gemeri a v Malohonte, ktoré tento rok získali prestížnu značku Európskeho dedičstva, budú počas letných mesiacov pre návštevníkov prístupnejšie ako po minulé roky.
viac
02.08.2022
Na Gemeri opäť na jeden deň sprístupnia vybrané gotické kostoly
Ďalší ročník podujatia Gotická cesta otvorená sa tentoraz zameria na Rimavský okruh, v rámci ktorého môžu návštevníci nazrieť do interiérov sakrálnych pamiatok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %