Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
18.10.2017 01:40

Na Gemeri otvoria nové návštevnícke centrum


Otvorenie návštevníckeho centra o 14. hodine bude spojené s prednáškou historika umenia a riaditeľa SNM – Múzeum Betliar Júliusa Barcziho priamo v Mauzóleu Andrássyovcov.


Už túto sobotu (21.10. 2017) bude do prevádzky slávnostne uvedené návštevnícke centrum pri jednej z najcennejších architektonických pamiatok na Slovensku.


Niekdajší strážny dom oproti Mauzóleu Andrássyovcov v Krásnohorskom Podhradí sa v uplynulých mesiacoch stal súčasťou návštevníckej infraštruktúry s moderným štandardom. Projekt je súčasťou rozvojových aktivít krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus, ktoré nadväzujú na Svetové kultúrne a prírodné dedičstvo UNESCO.

Projekt obnovy strážneho domu Mauzólea Andrássyovcov pripravilo pre Slovenské národné múzeum – Múzeum Betliar občianske združenie Andoras. Jeho hlavným poslaním je zveľaďovanie, popularizovanie a prezentácia pozostalosti Andrássyovcov.

„Naším dlhodobým cieľom je zvyšovanie úrovne kvality poskytovaných služieb a rozvoj spolupráce s inštitúciami s krajskou pôsobnosťou. Podarilo sa nám pretvoriť 113 rokov starý strážny dom na moderné návštevnícke centrum, aké si samotná pamiatka, ale aj jej návštevníci v 21. storočí zaslúžia,“ hovorí riaditeľ SNM – Múzeum Betliar Július Barczi.

V novom centre nájdu návštevníci všetky potrebné informácie, budú si tu môcť kúpiť vstupenky, navyše, zrenovované boli aj toalety a pri budove je tiež parkovisko. OZ Andoras a SNM – Múzeum Betliar získali na realizáciu projektu finančnú podporu 15 000 eur cez nástroj finančnej podpory TOP Lokality programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.

„Zriadenie návštevníckeho centra pri Mauzóleu Andrássyovcov je ďalšou dobrou správou pre rozvoj turizmu v Košickom kraji. Zvlášť Gemer je územím, ktoré aj napriek ekonomickému útlmu môže ťažiť z cestovného ruchu. Len 10 kilometrov od Mauzólea Andrássyovcov sa nachádza Krásnhorská jaskyňa zapísaná na Zozname svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Návštevnícke zázemie v modernom štandarde môže byť ďalším dôvodom, prečo si sem turista nájde cestu,“ uviedla výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková.

Autor: (krt)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.01.2018
Lyže, folklór a pár šišiek už tento víkend
Vynikajúce pražené šišky, karnevalové masky či fašiangové maškary budú v posledný januárový víkend čakať na návštevníkov prvého tohtoročného TOP podujatia programu Terra Incognita.
viac
15.12.2018
Výzvy na rok 2019 sú vyhlásené
V Košickom kraji vyhlásili výzvy na podporu rozvoja turizmu pre rok 2019. Na podporu projektov rozvíjajúcich cestovný ruch v Košickom kraji pôjde v budúcom roku 120-tisíc eur.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
05.04.2022
KSK rozdelil 440 000 eur pre podujatia na podporu cestovného ruchu
Košický samosprávny kraj (KSK) podporí v tomto roku medzinárodné a regionálne podujatia v rámci programu Terra Incognita sumou 440 000 eur. Dotácie pôjdu na 43 podujatí, ktoré svojím obsahom a kvalitou majú najväčší potenciál pritiahnuť návštevníkov zo širšieho regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %