Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.07.2019 10:45

Na folklórnej hrude vystúpi vyše 700 účinkujúcich, najmä z Podpoľania


Ilustračný výrez plagátu


S viac ako 700 účinkujúcimi, ktorých prevažnú časť tvoria podpolianske folklórne súbory a sólisti, sa už o necelé dva týždne uskutoční v Očovej v okrese Zvolen 16. ročník podujatia Očovská folklórna hruda.


"Prezentácia podpolianskeho folklóru je aj zámerom úvodného programu festivalu, ktorý bude v piatok, 9. augusta," povedal TASR riaditeľ festivalu Pavel Holík. Prvý večer bude tiež venovaný choreografovi viacerých podpolianskych súborov Michalovi Majerovi.       

"Tento rok bude jeden program venovaný aj Podpolianskym rozkazovačkám, ktoré boli vlani zapísané do národného Zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva," priblížil ďalej Holík. Tento program bude ako hlavný v sobotu (10. 8.).       

Podľa organizátorov návštevníci by nemali obísť ani výstavu očovských krojov. V škole tanca sa tiež môžu sa naučiť základné motívy podpolianskeho tanca.       Na Očovskú folklórnu hrudu zavítajú aj hostia z Českej republiky, Poľska a zo Srbska.       

Nedeľný galaprogram bude zmesou folklóru podpolianskych súborov a súborov z iných končín Slovenska, ako aj zahraničných hostí.       

Pre návštevníkov sú zaujímavé aj prezentácie remeselníkov v areáli Remeselného dvora. "Ľudia sa môžu priučiť vyšívaniu krivou ihlou, tkaniu kobercov, výrobe pletených košíkov," priblížil ďalej.       

Nemenej príťažlivá je ponuka regionálnej gastronómie, kde sa priamo v salaši budú dať ochutnávať ovčie syry, variť sa bude miestna špecialita - bačovské halušky s urdou.       

Počas celého festivalu sa koná prehliadka a tiež súťaž o najkrajšie priečelie a priedomie očovského domu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
29.05.2018
XXXIV. Turčianske slávnosti folklóru
Turčianske slávnosti folklóru, ako významné podujatie v turčianskom regióne, majú za sebou vyše tridsaťročnú históriu. Zámerom podujatia je prezentácia ľudovej kultúry v regióne Turiec, motivácia folklórnych kolektívov k ďalšej činnosti a oživenie vzťahu obyvateľov k vlastnej minulosti a tradíciám.
viac
13.08.2019
Levický okres bude v septembri patriť folklóru
Folklórne hudobné i tanečné súbory so stovkami účinkujúcich predstavia svoje umenie na 12. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Takí sme 2019. Podujatie sa bude tradične konať v rôznych obciach Levického okresu.
viac
06.07.2023
Začínajú sa 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve
Sprievodnými podujatiami i scénickým programom na amfiteátri sa vo štvrtok začínajú 56. folklórne slávnosti pod Poľanou v Detve.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %