Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.03.2019 10:35

Na drevenom kostolíku treba opraviť strechu, obec hľadá peniaze


Drevený kostol zasvätený Nepoškvrnenému počatiu Panny Márie postavený v rokoch 1785 až 1787 v obci Hraničné, okres Stará Ľubovňa. FOTO TASR - Oliver Ondráš


Obec Hraničné v Ľubovnianskom okrese sa môže popýšiť veľkým skvostom - Rímskokatolíckym kostolom Nepoškvrneného počatia Panny Márie. Spolu s tamojšou cirkvou momentálne hľadá finančné prostriedky na jeho obnovu, opravu potrebuje najmä strecha.


Uviedol to pre TASR starosta Hraničného Miroslav Pokrivčák. Opravu potrebuje strecha najmä v časti zvonice, kde jednotlivé striešky napadol červotoč a treba ich vymeniť. "Už len samotná údržba a prevádzka kostolíka je pre takú malú obec, ako je naša, finančne veľmi náročná. Všetko je zo zbierok veriacich, žije tu necelých 200 ľudí," konštatoval Pokrivčák. So žiadosťou o pridelenie finančných prostriedkov sa obec plánuje obrániť jednak na vyšší územný celok, ale aj na Ministerstvo financií SR. Starosta verí, že budú mať šťastie a podarí sa to opraviť čo najskôr.      

"Kostolík je našou dominantou, naším srdcom, takéto sa na Slovensku nachádzajú len dva, jeden je u nás a druhý v skanzene pod hradom Ľubovňa. Je špecifický svojou architektúrou, je celý drevený, bol postavený v rokoch 1785 - 1787 a najmä počas druhej svetovej vojny bol značne poškodený," priblížil starosta. Dodal, že počas jeho obnovy v 70. rokoch 20. storočia ho kompletne rozobrali, presunuli na iné miesto a zároveň otočili o 90 stupňov. Súčasťou obnovy bola aj prístavba sakristie, materiál údajne použili zo storočného drevenému domu v Hraničnom.       

Architektúra kostola má charakteristické prvky tzv. trojpriestorovej cerkvi – menšia svätyňa, väčšia chrámová loď a podvežie prestavanej hranolovej západnej veže. Gro prvkov v interiéri pochádza zo Starej Ľubovne, ktoré tam preniesli v 18. storočí. Výzdoba je rôznorodá, okrem ikon sa tam nachádzajú fragmenty barokových či renesančných oltárov. „Návštevníci môžu v kostole vidieť napr. originál sochy Sv. Mikuláša, reliéf zvestovania Panny Márie a údajne aj prvý pohľad na hrad Ľubovňa z roku 1520,“ vysvetlil Pokrivčák. Dodal, že najvzácnejší je hlavný oltár Nepoškvrneného počatia Panny Márie, v ktorom sa stretávajú tri rôzne slohové štýly. Nachádza sa tam tiež starší organ, kazateľnica z konca 17. storočia, pôvodné medené sväteničky, drevené vyrezávané lavice, zástavy i menšie obrazy.       

Kostolík sa využíva na sväté omše, keďže je v obci jediný a už od svojho vzniku slúžil gréckokatolíckom aj rímskokatolíckym veriacim. "Sem-tam k nám zavítajú aj turisti, najmä takí, ktorí si idú pozrieť hrad, alebo sú v regióne na rekreácii. Snažíme sa záujemcom kostolík vždy sprístupniť," povedal Pokrivčák.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.04.2016
Strechu na židovskej synagóge v Prešove opravia do konca mája
V dôsledku rekonštrukcie strechy sú návštevy prešovskej ortodoxnej židovskej synagógy na Okružnej ulici dočasne obmedzené. S opravou strechy začali v marci a hotová by mala byť do konca mája.
viac
08.06.2017
Na pokračovanie obnovy zvonice získalo mesto dotáciu 29 000 eur
V Spišskej Belej pokračujú v rekonštrukcii renesančnej zvonice na námestí z roku 1598. Vlani na pamiatke kompletne zrekonštruovali strechu.
viac
05.05.2021
V Senici začali s rekonštrukciou strechy na zimnom štadióne
Mesto Senica prostredníctvom správcu zimného štadióna, ktorým sú Rekreačné služby mesta Senica spol. s r. o., začalo s rekonštrukciou strechy nad ľadovou plochou.
viac
07.03.2022
V Šali začala rekonštrukcia strechy plavárne
Koncom februára sa začala rekonštrukcia strechy plavárne v Šali. Mesto na jej opravu získalo 1 075 000 eur od Úradu vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %