Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.07.2019 11:05

Na Chovateľskom dni bolo aj napriek nepriaznivému počasiu 2450 návštevníkov


Ilustračná snímka (OZ Chováme doma)


V nedeľu 14. júla sa vo Vychylovke konal už 4. ročník podujatia Chovateľský deň v skanzene: Deň slovenských plemien. I keď podujatiu pod holým nebom počasie neprialo, do skanzenu vo Vychylovke prišlo rovnako veľa návštevníkov ako predošlé roky.


Cieľom organizátorov je propagovať chov našich národných plemien hospodárskych zvierat, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou nášho kultúrneho a prírodného dedičstva. Za ich existenciou stojí dlhoročná práca našich dedov, chovateľov a šľachtiteľov. Zvieratá sú geneticky prispôsobené našim prírodným podmienkam a nenáročné na chov. Napriek tomu sa ich v súčasnosti chová len málo. „Podujatím si chceme uctiť prácu našich predkov. Národ bez histórie je stromom bez koreňov,“ dopĺňa František Staňo z OZ Chováme doma.

Návštevníci tento rok mohli vidieť kobylu norika muránskeho so žriebätkom, pinzgauský dobytok, bielu a hnedú krátkosrstú kozu, z oviec pôvodnú aj zošľachtenú valašku a cigáju. Volky plemena slovenský strakatý dobytok ťahali voz, na ktorom sa vozili najmä detskí návštevníci. Volský záprah viedol pán Pavel Žiak so synom. Pán Žiak z Vrchslatiny pri Hriňovej je jedným z posledných furmanov u nás, ktorý s volmi ešte stále pracuje v lese pri ťažbe dreva.

Z drobných zvierat mali bohaté zastúpenie králiky i holuby. Pri dreveniciach za potokom sa pásli slovenské biele husi a slovenské plemená hydiny dopĺňali sliepky oravky v rôznych farebných rázoch.

Obrovskému záujmu detí sa aj tento rok tešila maketa kravy-dojnice v životnej veľkosti, na ktorej si deti vyskúšali dojenie. Nielen detských návštevníkov oslovilo pútavé rozprávanie o živote včiel s ukážkovým úľom. Keďže na gazdovstvo patria aj psi, svoje zastúpenie mal aj slovenský čuvač a československý vlčiak.

“Pred štyrmi rokmi, keď sme toto podujatie organizovali po prvýkrát, ani sme nepredpokladali, aká bude odozva. Teší nás, že sme vyvolali záujem o naše národné plemená. Propagovať ich chceme i naďalej. Budúci rok plánujeme vydať knihu o našich národných plemenách pod názvom Slovenský statok. Autorom textov bude, spolu s chovateľskými organizáciami, pán Mudr. Michal Straka, Csc., ktorý nedávno vydal knihu o oravke,” hovorí František Staňo.

Sprievodný program podujatia

Organizátori poskytli priestor Slovenskému zväzu chovateľov, aby počas tohto ročníka zorganizovali celoštátne kolo vedomostnej súťaže mladých chovateľov a súťaž v králičom hope. Mladí víťazi vedomostnej súťaže získali ceny Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a putovný pohár, víťazi pretekov v králičom hope zase ceny predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja.

Poobede po druhej hodine prebehol aj seminár na tému zachovania tradičného salašníctva ako kultúrneho a prírodného dedičstva horských regiónov. V príjemnej komornej atmosfére humna u Poništov účastníci otvorili diskusiu, ako zabrániť zániku tradičného salašníctva a teda, ako ho podporiť. Skanzenom sa rozliehal spev a hudba Vlasty Mudríkovej a Petra Staňa, FS Svrčinka zo Svrčinovca, FS Ozvena z Čierneho a FS Javorina z Kolačkova. Množstvo ľudí sa v obedných hodinách zúčastnilo i svätej omše s posvätením práce gazdov a ich zvierat. Atmosféru podujatia dotvárali aj remeselníci.

“Chcem sa poďakovať všetkým spoluorganizátorom a partnerom, chovateľom a chovateľským organizáciám, bez ktorých by to nešlo.” uviedol F. Staňo.

Podujatie organizovalo občianske združenie OZ Chováme doma, v spolupráci so Zväzom chovateľov oviec a kôz na Slovensku, Kysuckým múzeom v Čadci, Žilinským samosprávnym krajom a Regionálnou anténou Národnej siete rozvoja vidieka SR pre Žilinský kraj. Konalo sa pod záštitou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja. Podujatie finančne podporil Žilinský samosprávny kraj a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Prezentáciu zvierat na výstave zabezpečil Zväz chovateľov koní Slovenska, Zväz chovateľov pinzgauského dobytka, Zväz chovateľov slovenského strakatého dobytka, Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku, Slovenský zväz chovateľov a kluby zastrešujúce slovenské plemená drobných zvierat, Slovenský zväz včelárov, Klub chovateľov československého vlčiaka a Klub chovateľov slovenských čuvačov.

Viac informácií na www.chovamedoma.sk.

Autor: Martina Staňová, OZ Chováme doma


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2018
Keď sa dieťa narodí
Zvyky a tradície pri narodení dieťaťa, jazda vláčikom a drezinou na Sedlo Beskyd, prechádzka prírodou doliny Chmúra, výstava zo zbierok Kysuckého múzea Čaro modrotlače a Vlaky s vôňou dreva - to všetko Vás čaká v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica v nedeľu 17. júna 2018.
viac
06.07.2018
Tretí ročník podujatia Chovateľský deň v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica
Chovateľský deň v skanzene sa tento rok koná v nedeľu 15. júla 2018, opäť v skanzene Vychylovka, Nová Bystrica. Toto celodenné podujatie ponúka možnosť na jednom mieste vidieť naše národné plemená hospodárskych zvierat a psov, folklórne vystúpenia a ukážky remeselnej a ľudovo-umeleckej tvorby.
viac
04.05.2019
Deň železnice v Skanzene Vychylovka – Nová Bystrica
Veľkým lákadlom pre turistov je Historická lesná úvraťová železnica - HLÚŽ.
viac
04.07.2019
Štvrtý ročník podujatia Chovateľský deň v skanzene vo Vychylovke
V poradí štvrtý ročník prezentačnej výstavy našich národných plemien hospodárskych zvierat sa bude konať v nedeľu 14. júla v skanzene Vychylovka, Nová Bystrica. Nejde však len o výstavu, ale celodenné tematické podujatie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %