Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.04.2017 01:54

Na Bradle sa uskutočnia spomienkové podujatia k výročiu smrti M. R. Štefánika


Mohyla Milana Rastislava Štefánika.


Na Mohyle sa v sobotu 6. mája uskutoční celoštátna spomienková slávnosť na počesť M. R. Štefánika. Spomienkové podujatia organizuje mesto Brezová pod Bradlom v spolupráci s ministerstvom obrany, Trenčianskym samosprávnym krajom a Spoločnosťou M. R. Štefánika.


Štefánik je podľa Gajdoša jednou z najvýznamnejších postáv slovenských dejín. „Na spomienku, ktorá sa každoročne v máji koná na Bradle, kde je generál M. R. Štefánik pochovaný, vyčleňujeme čestnú stráž, vojenskú hudbu a v prípade priaznivého počasia organizujeme aj prelety stíhacích lietadiel,“ uviedol Gajdoš.      

V rámci spomienky na Štefánika sa uskutoční regionálna spomienková slávnosť, ktorá sa bude konať v predvečer tragickej udalosti, teda 3. mája. Samotná celoštátna slávnosť sa uskutoční 6. mája. Program sa začne o 14. hodine na Mohyle preletom leteckej techniky. Súčasťou bude aj kladenie vencov, duchovné slovo či príhovory hostí. O 15:30 hod. budú prebiehať sprievodné akcie na Námestí gen. M. R. Štefánika v Brezovej pod Bradlom.      

Život vedca, vojaka, diplomata a štátnika generála Milana Rastislava Štefánika predčasne vyhasol v nedeľu ráno 4. mája 1919. Lietadlo prvého a zároveň posledného československého ministra vojny sa nečakane zrútilo neďaleko Ivanky pri Dunaji a celá posádka zahynula.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
V obci Košariská si opäť pripomenú narodenie gen. M. R. Štefánika
Jednu z najvýznamnejších slovenských osobností si v piatok 21. júla 2017 uctia v obci Košariská položením vencov pred jeho rodným domom.
viac
29.11.2018
Maketa Mohyly gen. Milana Rastislava Štefánika sa stala realitou
Obec Košariská získala v tomto roku podporu verejnosti v rámci 2. ročníka participatívneho komunitného rozpočtu Trenčianskeho samosprávneho kraja počtom hlasov 696, čím sa nápad výroby makety Mohyly gen. Milana Rastislava Štefánika zo 41 podaných projektov umiestnil na 2. mieste.
viac
26.12.2018
Budúci rok bude na Slovensku patriť generálovi M. R. Štefánikovi
V roku 2019 si Slovensko pripomenie 100 rokov od smrti generála Milana Rastislava Štefánika. Kľúčovými bodmi roku, ktorý bude venovaný spomienke na velikána slovenských dejín, budú dva významné míľniky, a to výročie úmrtia a následne i výročie narodenia M. R. Štefánika.
viac
02.05.2022
Uskutočnia sa spomienkové slávnosti k 103. výročiu smrti M. R. Štefánika
Spomienkové slávnosti pri príležitosti 103. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnia na Bradle 3. a 7. mája. Za mesto Brezová pod Bradlom o tom informoval Matúš Valihora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %