Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.04.2017 07:19

Na Bojnickom zámku upália bosorku


Plagát podujatia.


Slovenské národné múzeum – Múzeum Bojnice tento rok počas Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel predstaví tajomný príbeh Vladislava Opoľského. Medzinárodný festival duchov a strašidiel prinesie každoročnú dávku tajomna a strachu v termínoch 27. 4. – 1. 5. 2017 a 3. 5. – 6. 5. 2017.


Vladislav Opoľský sa v roku 1367 stal uhorským palatínom. Svojou rozvahou pozdvihol Uhorsko a otvoril mu nové obzory. Za svoje zásluhy a schopnosti dostal do daru mnoho hradov, medzi mini aj bojnický. Práve bojnický hrad bol vedený len ako jeho majetok, neexistujú záznamy o tom, že by Bojnice niekedy navštívil osobne. 

Prečo žiadal o panstvo, ktoré bolo mimo jeho záujmov? Otvára sa tajomná komnata domnienok, súhier a fantázie, v ktorej Vladislav navštívil Bojnické panstvo len na jednu jedinú noc, aby našiel vykúpenie.  

Scenárista a režisér podujatia Vojtech Bartko o Vladislavovi Opoľskom hovorí: „Bol síce významným, mocným a pomáhajúcim mužom, no zároveň i obávaným a nekompromisným. Kvôli svojej taktike a plánom odňal majetky plockému biskupovi, ktorý tento čin oplatil cirkevnou kliatbou a zatratil ho.“ 

„Tvrdé srdce máš, Vladislav, sťa z kameňa! Ale i ten sa časom poddá kvapkám dažďa. Tak ako balvan prerazí voda, nech i tvoje srdce otvorí sa v prúde citov. No nie pre lásku, lež pre pekelné plamene!“

I tak mohla znieť biskupova kliatba útočiaca na dušu Opoľského. Ona mohla prebudiť v človeku démona. Takého, čo vo všetkých strigách a bosorkách sveta drieme. A možno sa niekto v poslednej chvíli postavil na stranu Vladislava a vzal hrôzu na seba.  Možno panoš, blízky priateľ, ktorý mu bol ako syn, ktorého nemal. A možno niekto ďalší zaplatil tým najcennejším, čo mal. Láskou a životom. Tak ako krásna bylinkárka Júlia. 

 

Autor: (Petra SLABÁ, Trenčín región)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2017
Návštevníci kaštieľa môžu zažiť piknik na anglickom trávniku
Piknik podľa vzoru aristokratických zvykov na anglickom trávniku, aký poznala v minulosti európska smotánka, môžu zažiť návštevníci v sobotu 15. júla o 14. hodine na lúke pred kaštieľom v Betliari.
viac
18.01.2018
Bojnický zámok vlani navštívilo takmer 200 000 ľudí
Klasické prehliadky, tematické, ale i výstavy boli súčasťou vlaňajšej ponuky Slovenského národného múzea (SNM)- Múzea Bojnice. Minulý rok ho navštívilo dovedna 196 174 ľudí. Informovala o tom jeho kultúrno-propagačná manažérka Petra Gordíková.
viac
26.07.2021
SNM-Múzeum Bojnice pripravilo pre návštevníkov večerné prehliadky nádvorí zámku
Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Bojnice rozšírilo ponuku služieb návštevníkom o večerné prehliadky nádvorí Bojnického zámku. Od utorka 27. júla sa tak budú môcť prejsť po areáli aj po ukončení dennej prevádzky múzea. Informovala o tom kultúrno-propagačná manažérka múzea Petra Gordíková.
viac
17.05.2022
SNM - Múzeum Bojnice ponúkne počas leta nové prehliadkové trasy
Nové prehliadkové trasy i tematické podujatia čakajú počas letnej sezóny na návštevníkov Slovenského národného múzea (SNM) - Múzea Bojnice. Na Bojnický zámok sa tiež po prestávke, ktorú spôsobila pandémia, vráti v júni Rozprávkový zámok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %