Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.06.2018 11:46

Na svätého Jána...


Na svätého Jána... - ilustračná snímka


Jánske ohne sa pálili v podvečer 24. júna. Pastieri už dlho predtým zbierali raždie na jednu hromadu. V deň, keď sa mala páliť svätojánska hojana /vatra/, mládenci a pastieri postavili zo žrdi kostru, ktorú vyplnili nazbieraným raždím a väčšími kusmi dreva.


 Keď sa zotmelo, zapálili najskôr zvolávacie ohníky, na ktoré dievky čakali ako na signál, aby išli ku hojane spievať a prekárať sa. Mládenci a pastieri preskakovali ohníky a dievky spievali ľúbozvučné piesne.

Keď oheň dohorel, mládenci a dievčatá sa rozišli. Pastieri mali narobené z kôry zo stromu a smoly „kadlubky“ malé fakličky, ktorými si svietili na cestu domov. Dievky sa rozutekali bosé po rose, aby mali zdravé nohy. Cestou domov nazbierali kvety, uvili si venčeky, ktoré pred východom slnka hádzali na jabloň. Tej, ktorej sa na prvýkrát zachytil na konári, tá sa do roka vydala. Tej, ktorej sa neprichytil, ostala slobodná.

Popol z ohňa chudobnejší ľudia pozbierali a rozsypali po roli ako hnojivo. V súčasnosti sa pálenie ohňov u nás zachovalo, ale ostatné zvyky zanikli.

 Skanzen vo Vychylovke v Novej Bystrici je tým pravým miestom, kde sa tradícia pálenia jánskych ohňov už dlhé roky prezentuje a zároveň aj zachováva. Návštevníkom predstavujeme prostredníctvom kysuckého folklóru zvyky a tradície viažuce sa k tejto udalosti z obcí Horných aj Dolných Kysúc. V nedeľu 24. júna 2018 Vám tento zvyk priblížia členky Ženskej folklórnej skupiny Turzovanka z Turzovky. Zapálenie jánskej vatry – ohňa, začína o 13.00 hod. pri základnom kameni skanzenu. O 13.30 hod. kultúrny program pokračuje na pódiu pri objekte Krčma z Korne. Navštívte stanicu Skanzen, kde si môžete pozrieť výstavu zo zbierok Kysuckého múzea v Čadci, ktorá sa nesie pod názvom „Čaro modrotlače“. Ak sa rozhodnete vyviesť sa na sedlo Beskyd drezinou, objednajte sa telefonický na č.t. 041/4397350 v ponuke je aj vyhliadková jazda vláčikom na prvú úvrať.

Deň plný zážitkov Vám praje Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Autor: Darina Hnidková, Kysucké múzeum v Čadci


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.06.2016
Keď sa pália Jánske ohne
Na svätého Jána - deň letného slnovratu 24. júna - sa sústreďovalo aj na Kysuciach veľa zvykov a povier. Jánske zvyky tu boli odjakživa spojené s pálením svätojánskych ohňov na kopcoch v predvečer svätého Jána.
viac
13.09.2016
Úroda z polí, sadov a záhrad
Už po piatykrát sa v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka bude konať podujatie - výstava ovocia a zeleniny, spojená so svätou omšou, s požehnaním a poďakovaním za úrodu.
viac
01.02.2021
Fašiangy v meste či na dedine s Kysuckým múzeom v Čadci
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, si pre svojich priaznivcov pripravilo program v online priestore pod názvom Ej fašiangy, fašiangy.
viac
23.03.2021
Online program Veľkej noci z Kysuckého múzea bude bohatý
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, si pre svojich priaznivcov pripravilo program v online priestore pod názvom Veľká noc z Kysuckého múzea.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %