Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.06.2018 08:08

Na projekt zachytávania dažďovej vody chce mesto získať NFP


Nádrže na dažďovú vodu - Ilustračná snímka nicoll.cz


Na projekt zhromažďovania a ďalšieho využívania dažďovej vody chcú v Žiari nad Hronom získať nenávratný finančný príspevok. Mesto sa plánuje uchádzať o prostriedky z ministerstva životného prostredia.


Podanie žiadosti a prípadné spolufinancovanie projektu musia ešte na zasadnutí mestského zastupiteľstva odobriť mestskí poslanci.      

Projekt rieši zachytávanie dažďovej vody z mestských objektov ako sú základné a materské školy, plaváreň či zimný štadión. Dažďová voda bude zachytávaná tromi spôsobmi, pričom výhodou projektu bude podľa samosprávy najmä zníženie odtoku zrážkovej vody do kanalizačnej siete.      

Voda bude zachytávaná vo vybudovaných podzemných nádržiach, z ktorých bude používaná na zavlažovanie ako polievanie ulíc ako aj areálov škôl a škôlok. Zachytávať ju budú aj vo vybudovaných dažďových záhradách – jazierkach, v ktorých budú vysadené rastliny a do ktorých bude dažďová voda stekať z dažďových zvodov, a taktiež vybudovaním zelených striech na objektoch, kde bude vysadená strešná zeleň.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2017
V Žiari nad Hronom začala opäť pôsobiť občianska poriadková služba
V Žiari nad Hronom začala od decembra opäť pôsobiť občianska poriadková služba. V uplynulom mesiaci vybralo mesto vo výberovom konaní jej ôsmich členov, na miesto koordinátorky uspela žena.
viac
21.05.2018
Dažďovú vodu z mestských objektov chcú zachytávať a využívať
V Žiari nad Hronom chcú zachytávať a ďalej využívať dažďovú vodu z mestských objektov. Na projekt by chcela samospráva získať prostriedky z eurofondov, aktuálne pripravuje projektovú dokumentáciu, za ktorú podľa zverejnených dokumentov zaplatí 17.880 eur.
viac
16.06.2020
Mesto má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu MsKC
Žiarska samospráva má hotovú projektovú dokumentáciu na obnovu mestského kultúrneho centra (MsKC). V súvislosti s jeho aktuálnym stavom už dlhšie hovorí o potrebe rekonštrukcie.
viac
24.08.2020
Na budove MsKC v Žiari nad Hronom chcú vybudovať zelenú vegetačnú stenu
Vybudovanie zelenej vegetačnej steny na čelnej fasáde mestského kultúrneho centra (MsKC) je jedným z projektov, na ktoré sa aktuálne žiarska samospráva snaží získať externé zdroje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %