Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
02.10.2019 11:25

MŽP v reakcii na ekoaktivistov tvrdí, že presadzovalo nulovú kvótu na lov vlkov


Ilustračná snímka (ru)


Ministerstvo životného prostredia SR tvrdí, že v rámci pracovnej skupiny presadzovalo nulovú kvótu na lov vlkov. Naďalej zastáva názor, že populácia vlka pomáha znižovať riziko šírenia afrického moru medzi diviakmi.


Uviedol to hovorca envirezortu Tomáš Ferenčák v reakcii na otvorený list ekoaktivistov týkajúci sa vlka dravého a jeho vplyvu na šírenie AMO.       

Kvótami na lov vlkov pre ďalší rok sa podľa ministerstva zaoberala pracovná skupina koncom minulého roka. "Ministerstvo životného prostredia a Štátna ochrana prírody (ŠOP) ako jediné dva subjekty zastúpené v pracovnej skupine presadzovali nulovú kvótu, práve aj z dôvodu možnosti šírenia AMO na Slovensku," priblížili.       

V pracovnej skupine zriadenej Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sú však aj ďalšie subjekty, pripomenul rezort. Menoval napríklad zástupcov neziskovej organizácie VLK, poľovníkov, predstavitelia okresných úradov, zástupcu agrorezortu či poľnohospodárov.       

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v reakcii požiadalo environmentálne organizácie tretieho sektora, aby v súvislosti so závažnou situáciou s africkým morom ošípaných nešírili dezinformácie a nezneužívali situáciu.       

Mimovládne organizácie žiadajú zastavenie lovu vlkov a nulovú kvótu pre jeho lov v nastávajúcej poľovnej sezóne. V utorok adresovalo 28 mimovládnych organizácií výzvu ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej a ministrovi životného prostredia Lászlóovi Sólymosovi. Urobili tak aj v súvislosti s africkým morom ošípaných  u diviakov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2020
Agrorezort zvažuje stanovenie nulovej kvóty lovu vlka
Ministerstvo pôdohospodárstva zvažuje stanovanie nulovej kvóty lovu vlka dravého pre poľovnú sezónu 2020/21.
viac
28.10.2020
Vlk dravý bude patriť medzi striktne chránené živočíchy
Vlk dravý by mal byť chráneným živočíchom. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pripravuje vyhlášku, ktorou ho tam zaradí. Jeho usmrtenie by tak bolo trestným činom.
viac
23.07.2021
Odborná diskusia k reforme ochrany prírody
Ministerstvo životného prostredia spolu s ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR rozbehlo odborné diskusie po slovenských národných parkoch k systémovým zmenám v ochrane prírody, najmä k prevodu správy štátnych lesných pozemkov v národných parkoch pod správu Štátnej ochrany prírody SR.
viac
02.02.2023
J. Budaj a ďalších 11 ministrov životného prostredia žiada ochranu vlka sivého
Ministri životného prostredia z 12 členských štátov Európskej únie (EÚ) vrátane Slovenska vyzvali v stredu Európsku komisiu (EK), aby prijala opatrenia na zlepšenie ochrany vlka sivého. Tento krok inicioval slovenský envirorezort.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %