Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.01.2019 10:50

MŽP SR neuvažuje nad zavedením dane zo spaľovania odpadu


Ilustračná snímka, zdroj: odpady-portal.sk


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR neuvažuje nad zavedením dane zo spaľovania odpadu. V rozhovore pre TASR to povedal jeho šéf László Sólymos (Most-Híd). Európska komisia pritom Slovensku zavedenie takejto dane odporúča.


Podľa Sólymosa je prvoradé vyriešiť skládky. "Kým nebude približne rovnaká cena za skládkovanie a iné zhodnotenie odpadu - či to je energetické zhodnotenie alebo recyklácia, tak všetci budú chcieť odpad voziť na skládky. Čo je v hierarchii zhodnocovania odpadu najhoršie aj podľa Európskej únie (EÚ)," priblížil.      

Priznal však, že je chybou, keď štáty odpad namiesto recyklácie spaľujú. Slovenska sa to však zatiaľ netýka. Uloženie odpadu na skládku totiž podľa ministra v súčasnosti stojí približne sedem eur a jeho spálenie 40. Od januára sa to zmení, za uloženie tony komunálneho odpadu s menej ako desaťpercentnou úrovňou vytriedenia na skládku sa bude platiť 17 eur. Tento poplatok sa bude každoročne zvyšovať.      

Za zvyšovaním poplatkov je aj snaha splniť ciele EÚ. Slovensko sa zaviazalo do roku 2020 recyklovať polovicu odpadu. Sólymos si netrúfa povedať, či sa mu to podarí. "Robíme pre to všetko. V každom prípade, sme pozadu," priznal. Nové ciele EÚ sú ešte prísnejšie. Do roku 2025 majú krajiny recyklovať 55 percent komunálneho odpadu, o päť rokov 60 percent a v roku 2035 až 65 percent. Pre Slovensko sú čísla o niečo miernejšie, získalo päťročný odklad.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2020
Návratná finančná výpomoc
Ministerstvo financií Slovenskej republiky predkladá na rokovanie vlády Slovenskej republiky materiál „Návrh na poskytnutie návratných finančných výpomocí obciam a vyšším územným celkom na kompenzáciu výpadku dane z príjmov fyzických osôb v roku 2020“.
viac
02.11.2020
Minister J. Budaj prichádza s reformou Štátnej ochrany prírody SR
Z iniciatívy ministra životného prostredia Jána Budaja vznikla expertná komisia na prípravu reformy Štátnej ochrany prírody SR.
viac
03.12.2020
Envirorezort podporí z eurofondov koncepčné vodárenské projekty
Od 1. decembra 2020 sa v rámci novo vyhlásenej výzvy z Operačného programu Kvalita životného prostredia vytvára možnosť žiadať o poskytnutie prostriedkov na financovanie koncepčných materiálov v oblasti ochrany vôd a vodného hospodárstva. Alokácia výzvy je 530 tisíc eur z Kohézneho fondu.
viac
07.07.2021
Vystriedanie zahraničných dovozcov odpadov našimi nemusí byť všespasiteľné
Šéf envirorezortu Ján Budaj podpísal koncom júna memorandum so slovenskými výrobcami cementu o navýšení spaľovania domácich odpadov v slovenských cementárňach. Médiám bol akt prezentovaný ako dosiaľ najväčší enviroprojekt v oblasti riešenia odpadov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %