Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.05.2019 09:30

MŽP SR: Bez opeľovačov by na pultoch obchodov chýbali mnohé potraviny a textil


Z výstavy fotografií v supermarkete na tému "Ako by vyzeral obchod, ak by vymizli včely" 22. mája 2019 v Bratislave. FOTO TASR - Pavol Zachar


Biodiverzita aj hmyz sú pre ľudí životne dôležité. Za uplynulých 300 rokov sa zvýšila produkcia potravín, ktoré sú závislé od opeľovačov, o 300 percent, avšak efektivita produkcie klesá najmä vzhľadom na klesajúci počet týchto organizmov.


Uviedla to generálna riaditeľka sekcie ochrany prírody, biodiverzity a krajiny na Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR Katarína Butkovská pri príležitosti Svetového dňa včiel 20. mája a Medzinárodného dňa biodiverzity 22. mája.       

Envirorezort si medzinárodné dni pripomenul v hypermarkete v Bratislave. Symbolicky medzi prázdnymi regálmi. Bez práce opeľovačov by na pultoch chýbalo ovocie, zelenina, koreniny, oleje, ovocné šťavy, džúsy, kakao, všetky výrobky s cukrom, kvalitné mäso, mak, káva, čaj, horčica, víno, pivo, medové produkty, oblečenie z bavlny či výrobky z kaučuku.       

"V Európe je ohrozených až 40 percent včiel a 30 percent motýľov, ktoré patria ku kľúčovým opeľovačom. A Slovensko nie je výnimkou," uviedol minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). "Na druhej strane, až takmer 75 percent plodín závisí práve na opeľovačoch. Tam, kde klesá populácia opeľovačov, plodiny dosahujú menší rast a vykazujú horšiu stabilitu," pripomenul Sólymos.       

Opeľovače sú neoddeliteľnou súčasťou zdravých ekosystémov, majú významnú úlohu pre udržateľné poľnohospodárstvo a výrobu potravín. Voľne žijúce a domestikované opeľovače prispievajú aj k ochrane biodiverzity, teda prírodnej rozmanitosti, čím pomáhajú k zdravému životnému prostrediu a k zdraviu obyvateľstva.       

Ochranu opeľovačov rezort životného prostredia zakotvil do Envirostratégie 2030, ktorú vo februári schválila vláda. Minister životného prostredia László Sólymos zároveň uviedol, že na zachovanie biodiverzity bola vyhlásená výzva za 22 miliónov eur z Operačného programu Kvalita životného prostredia. O podporu sa môžu uchádzať aj projekty venujúce sa zachovaniu biodiverzity, projekty budovania zelenej infraštruktúry, vrátane kvitnúcich medonosných lúk a pásov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2017
László Sólymos: Separovanie odpadu musí byť pre krajinu výhodné
Envirorezort v najbližšom čase predloží do legislatívneho procesu aplikačnú novelu zákona o odpadoch, založenú na princípe znečisťovateľ platí. Tu ju budú môcť pripomienkovať ostatné ministerstvá, samosprávy a ďalšie inštitúcie.
viac
25.10.2017
Minister životného prostredia László Sólymos udelil ocenenie Dedina roka 2017
Zástupcovia obcí úspešných v súťaži Dedina roka 2017 si v Oravskej Polhore (okres Námestovo) prevzali ocenenia z rúk šéfa envirorezortu Lászlóa Sólymosa.
viac
29.05.2020
Ochrana včiel je dôležitá, no treba myslieť aj na iné opeľovače
Organizácie Greenpeace Slovensko a Živica sa zhodujú v tom, že ochrana včiel je dôležitá, no treba myslieť aj na iné opeľovače. Významné sú podľa Živice aj čmeliaky, samotárske včely, motýle či pestrice, pretože opeľujú odlišné druhy rastlín ako včela medosná.
viac
08.01.2021
Na ochranu opeľovačov navrhuje MŽP časové obmedzenie plošného práškovania
Envirorezort navrhuje časové obmedzenie plošného práškovania polí. Zmenšiť by sa mohli aj plochy s rovnakým osevom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %