Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
19.09.2017 03:36

MŽP prispeje obciam na kompostéry 20 miliónmi eur z eurofondov


Záujem obcí o dotácie na kompostové nádoby je vyšší ako envirorezort očakával.


Ministerstvo životného prostredia SR rozhodlo koncom augusta, že zvýši dotácie na kompostové nádoby pre samosprávy z 5 na 20 miliónov eur.


Hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák potvrdil, že minister tak o dotáciách rozhodol preto, lebo o „peniaze z eurofondov určené na zhodnocovanie biododpadu dovtedy prejavilo záujem až 273 miest a obcí (asi desatina z celkového počtu samospráv) s projektmi za 32 miliónov eur a ich počet stále rastie“.

Pre navýšenie o 15 miliónov na kompostéry sa MŽP rozhodlo najmä preto, lebo žiadosti samospráv niekoľkonásobne prevyšovali pôvodne vymedzenú sumu a „envirorezort podporuje nastavenie systému triedenia bioodpadu tak, aby sa na Slovensku oplatilo separovať“.

Od začiatku roka obce a mestá zabezpečujú triedenie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Ten v posledných rokoch predstavoval približne 45 percent zo všetkého zmiešaného komunálneho odpadu, končiaceho v lepšom prípade v slovenských spaľovniach, tie najväčšie sú v Bratislave a Košiciach, a v horšom na skládkach. Výrazné výsledky v separovaní bioodpadu by SR výrazne pomohli priblížiť sa stanovenému cieľu EP – do roku 2020 zvýšiť podiel recyklácie komunálneho odpadu na 50 percent.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
29.07.2017
Envirorezort a ZMOS optimalizujú výšku poplatkov za skládkovanie
„Prezradiť definitívnu výšku pripravovaného zvýšenia poplatkov za skládkovanie komunálnych odpadov je v tejto chvíli predčasné,“ konštatoval pre Obecné noviny Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia (MŽP).
viac
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
27.05.2021
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa budú prerozdeľovať po novom
Príjmy z poplatkov za uloženie odpadu sa majú prerozdeľovať po novom. Vďaka upravenému mechanizmu sa vytvorí nová skupina obcí, ktoré získajú príspevok z Envirofondu. Ten budú môcť použiť na triedenie bioodpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %