Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.04.2018 11:57

MŽP finančne podporí vodozádržné opatrenia, vyhlasuje výzvu


Ilustračná snímka - zmos.sk


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR plánuje dať milióny eur na vodozádržné opatrenia v intraviláne obcí.


 V tejto súvislosti preto vyhlasuje výzvu s alokáciou 17 miliónov eur, do ktorej sa môže zapojiť široké spektrum záujemcov vrátane subjektov tretieho sektora, akými sú združenia fyzických alebo právnických osôb, občianske združenia či neziskové organizácie poskytujúce všeobecne prospešné služby. O príspevok sa môžu uchádzať aj obce, vyššie územné celky a združenia obcí.      

"Výzva bude zameraná na tvorbu opatrení na zachytávanie zrážkovej vody v intraviláne obcí za účelom zmiernenia negatívnych dôsledkov zmeny klímy. Podporovaná bude napríklad výmena nepriepustných povrchov, realizácia zelených striech alebo budovanie podzemných alebo povrchových nádrží na zadržiavanie zrážkovej vody, pričom navrhované vodozádržné opatrenia musia byť v súlade so Stratégiou adaptácie Slovenskej republiky na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy," povedal minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).       

Žiadosti bude možné predkladať priebežne až do vyčerpania finančných prostriedkov. Maximálna výška celkových oprávnených výdavkov na opatrenie je 200.000 eur, pričom žiadateľ môže v rámci jedného projektu robiť aj viacero opatrení.       

Maximálna výška celkových oprávnených výdavkov na projekt je stanovená na 600.000 eur. "S cieľom minimalizovať administratívnu záťaž žiadateľov sa v maximálnej možnej miere využíva elektronická výmena informácií priamo s príslušnými verejnými inštitúciami, ktoré nimi disponujú," povedal Sólymos.       

Úplné znenie výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutie nenávratného finančného príspevku bude dostupné na webovom sídle Operačného programu Kvalita životného prostredia www.op-kzp.sk      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.08.2017
Ministerstvo zverejnilo prvú výzvu Fondu na podporu kultúry národnostných menšín
Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ktorého vznik odsúhlasila NR SR na základe návrhu vládneho zákona v máji tohto roku, uverejnil prvú výzvu na registráciu organizácií národnostných menšín.
viac
09.04.2019
IEP: Štátna podpora zadržiavania dažďovej vody by mohla zvýšiť záujem oň
Zadržiavanie dažďovej vody má environmentálne i ekonomické benefity, návratnosť do takýchto systémov je však pre väčšinu domácností príliš dlhá. Upozorňuje na to Inštitút environmentálnej politiky pri Ministerstve životného prostredia SR, ktorý hovorí o štátnej podpore takýchto investícií.
viac
11.03.2020
Žilinská župa podporí dobré projekty v kraji
Žilinská župa predstavila ďalšiu formu podpory významných projektov v kraji. Ide o Dotácie predsedníčky ŽSK, ktoré sú zacielené na podporu aktivít nadregionálneho charakteru. Zároveň o necelý týždeň uplynie lehota na prihlasovanie žiadostí o participatívne dotácie.
viac
16.10.2023
Vodozádržné opatrenia majú pomôcť k zmierneniu klimatickej zmeny
Revitalizáciu Mierového námestia na sídlisku Píly a mestského parku zabezpečuje v tomto období samospráva Prievidze. Cieľom stavebných prác je zadržať vodu v krajine a zmierniť tak dosahy klimatickej zmeny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %