Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.08.2017 09:35

MŽP SR: Odpad pneumatík sa má zjednodušiť, často končia v prírode


Ilustračná snímka.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR chce zjednodušiť zber pneumatík, aby nekončili voľne pohodené v prírode. Po novom by sa mali bezplatne spätne zbierať nielen u distribútorov alebo v servisoch, ale aj na zberných dvoroch alebo na iných určených miestach v obciach.


Envirorezort to navrhuje v novele zákona o odpadoch, ktorú minulý týždeň schválila vláda.       

Legislatívna zmena má rozšíriť povinnosť pre výrobcov pneumatík zabezpečiť spätný zber odpadových pneumatík najmenej na jednom mieste v každom okrese. Má sa tak diať prostredníctvom distribútorov pneumatík alebo obcí, ak obec určí, že spätný zber odpadových pneumatík sa bude vykonávať na zbernom dvore alebo na inom mieste určenom obcou. "Pre zabezpečenie riadneho fungovania celého systému spätného zberu odpadových pneumatík je dôležitá povinnosť mať uzatvorenú zmluvu s týmito subjektmi, ak o to požiadajú," píše sa v návrhu.       

Distribútori pneumatík budú mať po novom povinnosť zabezpečiť zhodnotenie odpadových pneumatík do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka. "To je potrebné za účelom zabrániť možnému umelému zvyšovaniu celkového množstva vyzbieraných pneumatík o množstvo odpadových pneumatík, vyzbieraných v predchádzajúcom roku a za účelom zabrániť špekulatívnemu vytváraniu rôznych „medziskladov“ vyzbieraných odpadových pneumatík za účelom ich neskoršieho predaja konkurenčným výrobcom k plneniu ich vyhradených povinností v inom období," zdôvodnil envirorezort.       

Podľa správy o stave životného prostredia, prevláda na Slovensku v nakladaní s odpadovými pneumatikami dlhodobo ich materiálové  zhodnocovanie. V roku 2015 dosiahla jeho úroveň 38,13 percenta,  energeticky bolo zhodnotených 22,86 percenta. Skládkovanie odpadových pneumatík je zakázané.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
23.09.2018
Inšpektori skontrolujú systém triedeného zberu, výrobcovia môžu zmeniť OZV
Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) spúšťa doteraz najväčšiu sériu kontrol systému triedeného zberu na Slovensku. Výrobcovia, ktorých obaly a neobaly končia v komunálnom odpade, budú tiež môcť od 1. októbra zmeniť organizáciu zodpovednosti výrobcov (OZV).
viac
15.12.2020
Handlovčania zaplatia budúci rok za komunálny odpad viac
Handlovčania budú za odvoz a spracovanie komunálneho odpadu od budúceho roka platiť o tri eurá viac.
viac
25.07.2023
Nový systém zberu odpadu z rodinných domov odštartuje v auguste
Na území mesta Banská Bystrica sa od augusta začne s vývozom triedeného zberu komunálneho odpadu v individuálnej bytovej výstavbe (IBV).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %