Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
20.04.2017 04:24

Múzeum Prvého slovenského gymnázia otvoria budúci týždeň


Snímka zdroj: muzeum.sk


Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG) v Revúcej, ktorého budova i zbierky boli v lete minulého roka poškodené prívalovou vodou po intenzívnych zrážkach, otvoria po rekonštrukcii v pondelok 24. apríla. TASR o tom informovala jeho riaditeľka Diana Lamperová.


„Múzeum bude fungovať v rovnakom režime ako pred rekonštrukciou. Otvorené pre verejnosť bude vždy počas pracovných dní od 8.00 h do 16.00 h. Počas júla a augusta budeme otvorení až do 18.00 h, a to aj počas sobôt a nedieľ,“ konkretizovala riaditeľka.       

Dodala, že po povodni bolo potrebné celú expozíciu vysťahovať a bola nutná rekonštrukcia múzea. „V rámci nej boli vymenené drevené podlahy a urobené nové omietky a nátery. Zbierkové predmety, ktoré boli vytopené v čiernej kuchyni, boli ošetrené, niektoré však museli byť nahradené,“ priblížila Lamperová, podľa ktorej dôležitou súčasťou obnovy múzea boli i protipovodňové opatrenia, aby sa situácia z minulého leta neopakovala.       

Prvým oficiálnym podujatím v zrekonštruovaných priestoroch múzea je benefičný koncert speváckeho zboru Quirin pri Základnej umeleckej škole v Revúcej. Koná sa dnes o 17.00 a výťažok z neho bude venovaný na rozvoj MPSG.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.04.2016
Otvorili zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia v Revúcej
Zrekonštruované Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG), ktoré sa špecializuje na dejinný prínos tejto vzdelávacej inštitúcie a históriu mesta Revúca, slávnostne otvorili pre verejnosť.
viac
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
23.12.2018
Vo filme o Prvom slovenskom gymnáziu budú aj archívne dokumenty z múzea
Súčasťou pripravovaného dokumentárneho filmu o Prvom slovenskom gymnáziu (PSG) v Revúcej budú aj archívne dokumenty zo zbierok Múzea PSG. TASR o tom informovala jeho lektorka Lucia Oravec Koreňová s tým, že ich natáčanie prebiehalo v polovici decembra priamo v expozičných priestoroch múzea.
viac
13.03.2021
Vďaka revitalizácii budovy Prvého slovenského gymnázia vznikne 12 miest
Dokopy 12 pracovných miest by malo vzniknúť v Revúcej vďaka revitalizácii novšej budovy Prvého slovenského gymnázia na Železničnej ulici, v ktorej bude vytvorené interaktívne múzeum. Vyplýva to z rozhodnutia poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %