Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.08.2018 03:45

Muránskou strelou do Jelšavy za stredovekom


Kaštieľny deň v Jelšave - pozvánka - výrez plagátu


Zaujímavý prázdninový program pre celé rodiny spojený s jazdou nostalgickým vlakom pripravilo občianske združenie Detská železnica Košice v spolupráci s mestom Jelšava a Železnicami SR.


V sobotu 18. augusta vypravia mimoriadny vlak z Košíc do Jelšavy, kde si na Kaštieľnom dni pripomenú život v stredoveku. Mimoriadna jazda sa tiež uskutoční pri príležitosti 125. výročia otvorenia železničnej trate Muráň – Plešivec.

„Kaštieľny deň sa v tomto roku vracia do obdobia života slávneho šľachtického rodu Koháryovcov. Už tradične budú pripravené atrakcie pre všetky vekové kategórie. Dobové hudobné vystúpenia, odborná prednáška aj historické tance, sokoliari, Igrici- to je len krátky výber z hlavného programu, ktorý začína dobovým nástupom a výstrelom z dela. Deň v kaštieli uzavrie veselica s Duchoňovcami. Pre milovníkov histórie sú pripravené inscenované ukážky zo života významného uhorského šľachtica Mikuláša Koháryho. Nádvorie kaštieľa oživí trhové mestečko, dobová kuchyňa, tradičné hry, dielne pre deti, drevený kolotoč, strelnica a komentované prehliadky,“ uviedla riaditeľka Mestského múzea v Jelšave Tatiana Strelková. Potulky historickou Jelšavou so sprievodným slovom začnú na železničnej stanici v Jelšave, kde si pripomenú 125. výročie otvorenia historickej trate Muráň – Plešivec.

„Mimoriadny vlak z Košíc zostavený z dnes už historických motorových vozňov typu M152 odchádza z hlavnej železničnej stanice v  Košiciach v sobotu 18. augusta o 9:05. Sprievodným podujatím bude aj vyhliadková jazda na trase Jelšava - Muráň o 11:20 a 12:45, na ktorú pozývame všetkých obyvateľov regiónu a návštevníkov Kaštieľneho dňa. Odchod vlaku z Jelšavy do Košíc sme naplánovali na 18:00, aby si cestujúci mohli vychutnať bohatú ponuku podujatia,“ priblížil Ľubomír Lehotský predseda občianskeho združenia Detská železnica Košice.

Lístky na vlak sú dostupné v predpredaji na http://www.detskazeleznica.sk/--6-256-vlakom-na-kastielny-den-v-jelsave prípadne v Regionálnom informačnom bode na Hlavnej ulici 48 v Košiciach. Kto by chcel využiť mimoriadnu akciu, môže si zakúpiť cestovný lístok za zvýhodnenú cenu v pokladni detskej železnice v Čermeli najneskôr do 15. 8.

Viac informácií k podujatiu nájdete na www.jelsava.sk, www.detskazeleznica.sk

Autor: (ts-Zuzana Lehotská, Detská železnica Košice)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.08.2017
Kaštieľny deň ponúkne návštevníkom návrat do histórie Jelšavy
Návrat do bohatej histórie Jelšavy, pestrý sprievodný program a rôzne hudobné vystúpenia budú mať príležitosť zažiť návštevníci podujatia Kaštieľny deň, ktorý sa koná v sobotu 26. augusta v coburgovskom kaštieli v Jelšave v Revúckom okrese.
viac
10.07.2019
Vlakový výlet na Ľubovniansky hrad, do skanzenu a stredovekého tábora
Netradičný prázdninový deň pre celú rodinu prináša Veľký vlakový výlet Detskej železnice Košice a Železničnej kompánie Slovenska. Historická súprava na čele s takmer storočnou parnou lokomotívou vyrazí z košickej hlavnej železničnej stanice do Starej Ľubovne už túto sobotu 13. júla o 6:45.
viac
06.10.2021
Sprístupnia unikátny trenažér aj novú motorovú drezinu
Košická detská historická železnica v Košiciach si v sobotu 9. októbra pripomenie 65 rokov od dokončenia trate Dňom železničky. Pri tejto príležitosti návštevníkom predstavia veľké novinky.
viac
21.05.2022
Pripravili deťom netradičnú oslavu ich sviatku
Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí vyrazí v sobotu 28. 5. historický vlak v naozaj netradičnom zložení (zostáva prekvapením až do samého štartu) z Košíc až do Slavošoviec, kde je pripravený pestrý program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %