Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.08.2017 09:32

Možno si onedlho budeme „pochutnávať“ na plastoch!


Snímka zdroj: (MBARI).


Vršovky sú morské živočíchy. V znečistených oceánoch zachytávajú a požierajú plasty, aby ich neskôr vo forme granuliek vylúčili na morské dno. Plast sa síce môže stratiť z hladiny, ale nestratí sa z oceánu.


Pred niekoľkými dňami túto informáciu potvrdili americkí vedci v odbornej tlači. Z ich vyjadrení možno usúdiť, že príroda si s odpadom človeka v oceánoch časom „poradí“. Spôsob, ktorý na to použije, človeka ale nepoteší. Stane sa tak aj hromadením maličkých niekoľkomilimetrových granuliek z tiel vršoviek na morskom dne. A samozrejme ešte predtým aj v ich organizme.

 

Je otázkou času, kedy sa o nich „dozvieme“ v kuchyniach

Vršovky patria do skupiny plášťovcov (Tunicata). „Problém s plastami ohrozuje obyvateľov všetkých hĺbok oceánov,“ konštatovala pre magazín National Geographic Kakani Katijaová, jedna z autoriek výskumu o živote a správaní sa plášťovcov. „Mnohé iné organizmy požierajú vršovky, prípadne sa živia ich výlučkami a podobne. Práve tieto organizmy sa potom môžu priamo i nepriamo stať súčasťou potravinového reťazca človeka. Vlastne, existuje množstvo ciest, ktorými sa mikroplasty a ich chemické zložky môžu z oceánov dostať na naše taniere“.

 

Plastová daň za zanedbanie alebo podcenenie dôsledkov

„Na spomínanom príklade sa opäť potvrdzuje, prečo je dnes z pohľadu človeka a jeho činnosti  dôležité vyrábať plasty minimálne a aj toto minimum recyklovať v maximálnom  rozsahu, najlepšie však všetok,“ uzatvára v súčasnosti akceptovaný pohľad odborníkov na riešenie problematiky odpadov Silvia Nosálová z OZV ENVI - PAK. „Ľudstvo dobieha to, čo v minulosti zanedbalo, respektíve nedocenilo alebo odignorovalo.“

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Vďaka recyklačným poplatkom sa môžeme elektroodpadu zbaviť ekologicky
Mnohí z nás využívame novoročné výpredaje na nákup nových spotrebičov a potrebujeme sa zbaviť tých starých. Z dôvodu ochrany životného prostredia sa elektroodpad nesmie vyhadzovať do bežného komunálneho odpadu, ale je potrebné odovzdať ho do zberu.
viac
15.11.2017
Na čo by si v súčasnosti mali dať obce pozor pri uzatváraní zmlúv s OZV?
Do konca roka majú obce a mestá možnosť uzatvoriť zmluvy s organizáciami zodpovednosti výrobcov (OZV). Ide o tie obce, ktoré buď o ukončenie zmlúv s predchádzajúcimi OZV požiadali do konca septembra 2017 alebo ktorým, naopak, OZV vypovedali zmluvy.
viac
08.12.2017
Globálna kríza s plastmi pokračuje bez globálneho riešenia
Ľudstvo za 50 rokov vyrobilo 8,3 miliardy ton plastov, z ktorých dokázalo recyklovať sotva 9 percent. Pri doterajšom trende do roku 2050 vyrobí plastov štvornásobne viac. To sa odráža na rastlinstve a zdraví rýb či ostatných živočíchov v oceánoch.
viac
07.05.2020
O snoch vedcov a plastoch
Snom vedcov sa v posledných rokoch stalo vytvorenie plastu, ktorý by sa po „odslúžení“ rozložil v životnom prostredí a neostala po ňom žiadna stopa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %